Biarkan Anak Kita Bermain Sambil Mengajarnya Menghafal Al-Quran

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Assalamualaikum. Kepada pembaca blog yang mungkin pertama kali menyinggah dan membaca tulisan saya, untuk pengetahuan, saya telah mula mengajar anak kecil saya menghafal surah-surah pendek di dalam Al-Quran bermula ketika umurnya 2 tahun. Pada masa entry ini ditulis, anak saya telah pun berumur 3 tahun 0 bulan. Setakat ini, anak saya baru… Read More »

Menarik Minat Anak Membaca Al-Quran Dengan Memberi Ganjaran Upah/Hadiah

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Assalamualaikum. Tak dapat dinafikan, anak-anak berusia 6 tahun ke bawah memang agak sukar diajak belajar atau fokus akan sesuatu dalam masa yang lama. Definisi lama adalah 10 minit ke atas. Pada usia kanak-kanak, dapat fokus membaca dalam masa lebih 5 minit pun dah sesuatu yang bagus sangat. Apatah lagi untuk membaca Al-Quran,… Read More »

Quran Apps Yang Best – Hadiah Daripada Al-Rajhi Bank

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.quranworks.quran Klik link di atas di smartphone android anda dan download! Saya suka jadi saya nak share dengan anda juga 🙂 Semoga Ramadhan kita kali ini lebih bermakna apabila kita makin dekat dengan Al-Quran walau di mana jua kita berada! Di rumah, di pejabat, di dalam kenderaan, di kampung dan lain-lain.. Semoga bermanfaat 🙂

Amalan Rohani Ketika Mengandung

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Assalamualaikum. Alhamdulillah hari ni saya berasa agak lapang untuk berkongsi tentang amalan rohani yang baik ketika ibu-ibu sedang mengandung. Sebelum ni, saya pernah kongsikan tentang amalan pemakanan yang baik (di sini dan sini), kali ni nak beralih ke amalan rohani pula. :-). Amalan rohani memang penting sangat. Sebabnya, kita amat berharap kepada… Read More »

Cahaya Mata Anugerah Ilahi – Pengalaman Melahirkan Anak Kedua Saya

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Assalamualaikum. Lama menyepi. Saya ‘berpergian’ sebentar daripada sebarang coretan di sini dek kerana kesibukan menerima cahaya mata baru. Alhamdulillah, syukur kepada Allah, terima kasih kepada suami dan ahli keluarga, saya telah selamat melahirkan seorang anak lelaki secara normal pada 11 Jun 2014 yang lepas. Syukur juga, semuanya sangat mudah dan cepat. Alhamdulillah,… Read More »

Mencari Nama Anak

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Assalamualaikum. Alhamdulillah kembali segar pada hari ni untuk menulis :-). Mencari nama untuk anak? Untuk anak kedua kami yang bakal dilahirkan ini, saya dan suami agak kesibukan untuk berbincang mengenai nama yang ingin kami berikan kepada anak kami. Selain daripada takde idea nak bagi nama apa, isu-isu lain yang selalu menjadi keutamaan… Read More »

Kenapa Saya Menyertai Shaklee?

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Assalamualaikum. Hari ni hari yang ceria. Alhamdulillah syukur di atas nikmatNya. Walaupun rutin harian sebagai seorang surirumah adalah sama setiap hari, namun rutin dan kebiasaan itu juga adalah nikmat. Walaupun orang mungkin kata, surirumah itu tak ada kerja, tapi hakikatnya, tak menang tangan dengan kerja, seandainya mereka tahu :-). Syukur Alhamdulillah lagi,… Read More »

Dugaan Demam, Batuk, Selsema serta Sakit Kepala ketika Mengandung

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Assalamualaikum. Beberapa hari ini, saya diuji dengan sakit demam panas, pening dan sakit kepala, lemah-lemah badan dan tulang sendi dan juga selsema serta batuk-batuk pada waktu sarat-sarat mengandung ini. Alkisahnya hanya suami saya yang mula-mula demam bermula 1 Mei yang lalu kerana terkena air hujan sewaktu menziarahi saudara yang meninggal di Johor.… Read More »