Saya, Suami, Anak dan Patung Mainan

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Tajuk pun macam nama filem pulak. Sebenarnya terfikir nak ulas tentang patung mainan. Umum mengetahui mainan bayi dan kanak-kanak kebanyakannya berbentuk patung mainan. Yang kanak-kanak yang makin besar contohnya berumur 2 tahun ke 3 tahun pula, dah mula meminati ‘figurines’ atau patung-patung mainan kecil yang berbentuk karakter dalam filem, kartun, anime, manga… Read More »

Bagaimana Saya Mengajar Anak Saya Menghafal Al-Quran Pada Usia Bawah 3 Tahun

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Sejak saya dah makin stabil menjadi WAHM dan dalam masa yang sama berupaya menguruskan rumahtangga dan menjaga anak sendiri di rumah, saya mula mengajar anak saya menghafaz Al-Quran. Bermula dengan surah-surah yang pendek sahaja dahulu. Setakat ini, Alhamdulillah dengan izin Allah, anak saya kini yang berumur 2 tahun 6 bulan telah pun… Read More »

Setelah 4 Bulan

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Assalamualaikum. Ceria saya pagi ini kerana dapat buat kerja online seperti biasa. Setelah suami bertolak ke tempat kerja, hanya sewaktu anak sedang tidur sahaja baru boleh saya tumpukan perhatian terhadap apa-apa kerja yang memerlukan daya tumpuan yang tinggi dan buat kerja-kerja online. Bila anak dah bangun nanti, semua kerja nanti kena stop… Read More »

Pakej Softbook Bayi Bijak

Seronoknya boleh ajar bayi kita membaca. Membaca seawal usia masih bayi, bagus untuk membantu perkembangan sensori dan otak bayi. Galakkan dia memegang, menyelak halaman, menggigit buku, malah tidur dengan buku selepas membaca tidak merisaukan lagi. Baca dengan nada yang tinggi rendah, dengan bercerita dengan pelbagai gaya untuk membina imaginasi anak-anak yang sihat! Pupuk minat membaca sejak bayi lagi!… Read More »

Pakej VCD Anak Pandai Quran & Solat untuk Anak-anak 3-6 tahun

Merangkumi 9 unit item istimewa iaitu: 1. VCD Belajar Cepat Membaca Quran 1 VCD BCMA siri 1 ini adalah langkah awal yang paling sesuai bagi sesiapa yang baru memulakan pembelajaran membaca Al-Quran. Di sini kanak-kanak akan belajar cara membaca dan menulis huruf hijaiyah, penghafalan huruf hijaiyah diselangi dengan menggunakan kaedah bernasyid agar kanak-kanak tidak mudah bosan dan gembira… Read More »

Hari Jumaat, Hari Yang Baik Mengajar Anak Berselawat

Teks : Wan Syahida Kahar Gambar : Carian Google Di antara kewajipan kita sebagai ibu bapa adalah mendidik anak-anak mengenal dan mencintai Rasulullah S.A.W. Hukumnya adalah wajib. Maka mari kita ajak anak-anak kita untuk rajin-rajin berselawat kepada Rasulullah S.A.W. Hari Jumaat adalah hari yang sesuai untuk mendidik anak kita mengamalkan berselawat. Bermula dengan kita dulu yang mengamalkannya. Selawat… Read More »

Mengajar Anak Menyebut Sebutan Huruf-huruf Al-Quran Dengan Cara Mudah

Teks : Wan Syahida Kahar Video : YouTube Gambar : Koleksi ReadNetwork Bismillah. Inilah VCD Lagu Al-Furqan yang anak saya suka tonton setiap hari. Saya sendiri sebenarnya dah naik bosan melihatnya setiap hari tapi bukan anak saya. Walaupun setiap hari dan berkali-kali, dia tidak pernah berasa bosan. Lagipun sebab anak suka dan sebab dia dapat belajar Iqra’ dengan… Read More »

Doa Supaya Anak-anak Dijauhi Zina

Bismillah.     Baru-baru ini kita dikejutkan dengan berita seorang kanak-kanak perempuan 2 tahun dirogol dan diliwat sebelum dibunuh dengan kejamnya di sebuah rumah yang baru nak siap di Paka, Terengganu. Bukannya kali pertama kita dengar berita macam ni, malah dah berkali-kali. Sama macam kes arwah adik Nurin Jazlin. Tak terbayang saya betapa tergamaknya penjenayah yang sanggup buat… Read More »