Pakej VCD Anak Pandai Quran & Solat untuk Anak-anak 3-6 tahun

Merangkumi 9 unit item istimewa iaitu: 1. VCD Belajar Cepat Membaca Quran 1 VCD BCMA siri 1 ini adalah langkah awal yang paling sesuai bagi sesiapa yang baru memulakan pembelajaran membaca Al-Quran. Di sini kanak-kanak akan belajar cara membaca dan menulis huruf hijaiyah, penghafalan huruf hijaiyah diselangi dengan menggunakan kaedah bernasyid agar kanak-kanak tidak mudah bosan dan gembira… Read More »

Hari Jumaat, Hari Yang Baik Mengajar Anak Berselawat

Teks : Wan Syahida Kahar Gambar : Carian Google Di antara kewajipan kita sebagai ibu bapa adalah mendidik anak-anak mengenal dan mencintai Rasulullah S.A.W. Hukumnya adalah wajib. Maka mari kita ajak anak-anak kita untuk rajin-rajin berselawat kepada Rasulullah S.A.W. Hari Jumaat adalah hari yang sesuai untuk mendidik anak kita mengamalkan berselawat. Bermula dengan kita dulu yang mengamalkannya. Selawat… Read More »

Mengajar Anak Menyebut Sebutan Huruf-huruf Al-Quran Dengan Cara Mudah

Teks : Wan Syahida Kahar Video : YouTube Gambar : Koleksi ReadNetwork Bismillah. Inilah VCD Lagu Al-Furqan yang anak saya suka tonton setiap hari. Saya sendiri sebenarnya dah naik bosan melihatnya setiap hari tapi bukan anak saya. Walaupun setiap hari dan berkali-kali, dia tidak pernah berasa bosan. Lagipun sebab anak suka dan sebab dia dapat belajar Iqra’ dengan… Read More »

Doa Supaya Anak-anak Dijauhi Zina

Bismillah.     Baru-baru ini kita dikejutkan dengan berita seorang kanak-kanak perempuan 2 tahun dirogol dan diliwat sebelum dibunuh dengan kejamnya di sebuah rumah yang baru nak siap di Paka, Terengganu. Bukannya kali pertama kita dengar berita macam ni, malah dah berkali-kali. Sama macam kes arwah adik Nurin Jazlin. Tak terbayang saya betapa tergamaknya penjenayah yang sanggup buat… Read More »

Tips Tidak Terlalu Kalut Pada Waktu Pagi

Bismillah. Selalu tak anda sebagai ibu melalui fasa kelam-kabut setiap pagi sebelum pergi ke kerja? Jangan kalut-kalut. Kalau kita cuba baiki diri kita dari sudut pengurusan masa, tak la kalut sangat :). Ada beberapa tips yang boleh kita sama-sama ikuti : Pakaian kerja harus dah siap digosok malam sebelumnya. Kalau malam-malam pun rasa macam susah nak cari kesempatan,… Read More »

Mengajar Anak Membaca Dengan Kaedah Fonetik

Bismillah. Kanak-kanak yang sudah memasuki taska dan tadika dah boleh diajar membaca oleh ibu bapa di rumah. Pada masa kini, terdapat kanak-kanak yang sudah pun boleh membaca seawal usia 3 tahun. Semuanya atas inisiatif ibu bapa yang prihatin dan bersemangat ingin mengajar anak-anak mereka membaca. Tambahan lagi dengan alat pendidikan masa kini yang semakin mudah dan mesra pengguna… Read More »

Ada Banyak Barang Yang Ingin Dibuang? Nanti Dulu.

Teks : Wan Syahida KaharGambar : Carian Google Bismillah.   Kita sebagai ibu, tentu selalu luangkan masa di rumah dengan mengemas dan membuang benda-benda yang kita tak perlukan. Kadang-kadang ada suratkhabar lama, kotak lama, bunga telur, beg-beg cenderahati yang dapat masa kenduri kendara, botol plastik kosong, penyedut minuman, sudu plastik, kotak plastik, kertas-kertas iklan yang selalu memenuhkan peti… Read More »

Tips Menidurkan Anak Kecil Anda

Teks : Wan Syahida KaharSumber foto : Carian Google dan Koleksi Produk Bismillah. Apakah aktiviti yang biasa anda lakukan bersama anak kecil anda sambil menunggu anak anda tidur pada malam hari? Kalau anak sememangnya dah mengantuk dan dah nak terlelap, boleh saja tepuk-tepuk dan dodoikannya dengan zikir yang berirama, berselawat, menyanyi dan sebagainya. Tapi kalau matanya masih berjaga,… Read More »

Baby Khalifah Learning Series

Bismillah. Anak-anak anda gemar menonton kartun? Tentu suka, bukan! Anak saya juga gemar menonton kartun, tapi hanya yang menjadi pilihannya sahaja dan bukannya semua jenis kartun. Yang paling digemari anak saya adalah Wonderpets, Dora The Explorer, Umizoomi, Spongebob Squarepants, Pada Zaman Dahulu dan lain-lain yang saya pun tak berapa pasti kerana kadang-kadang dia suka, kadang-kadang dia tidak suka.… Read More »

Pentingnya Sarapan Pagi Untuk Anak-anak Sebelum ke Sekolah

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Dalam suasana kemeriahan ibu bapa membawa anak-anak pada hari pertama persekolahan, sangat kasihan saya melihat kes-kes di dalam khabar berita di mana terdapat anak-anak ini yang tiba-tiba saja jatuh pengsan ketika perhimpunan pagi di sekolah. Puncanya kerana tidak bersarapan. Mungkin kerana tidak sempat kerana terlalu tergesa-gesa, mungkin kerana bangun lewat untuk ke… Read More »