Stress Ibu Muda Di Rumah Atau Ibu Muda Berkerjaya

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Beberapa hari baru-baru ini, saya ada mendengar ‘discussion’ antara teman-teman saya tentang stress di rumah kerana menjadi surirumah. Terutamanya yang mempunyai anak kecil yang memerlukan perhatian ibu, tambahan lagi dengan kurangnya sokongan atau pemahaman encik suami yang kurang memberi perhatian atau pertolongan dari segi kerja-kerja rumah mahupun motivasi, kasih sayang dan belas… Read More »

Cuti Sekolah Kembali Lagi

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Alhamdulillah cuti sekolah kembali lagi. Saya masih belum mempunyai anak yang bersekolah, namun saya amat suka bila tibanya waktu sekolah, kerana saya gembira apabila suami saya tak perlu bersesak-sesak di dalam jalan raya untuk ke tempat kerja. Teringat sewaktu saya masih bekerja dahulu, waktu musim cuti persekolahan adalah waktu yang sangat para… Read More »

Doa Agar Anak Pandai Belajar

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Dulu saya belajar di sekolah berasrama MRSM, nun jauh di negeri Perak. Saya la anak yang paling jauh merantau pada usia sekolah menengah berbanding dengan adik-beradik saya yang lain yang hanya bersekolah menengah di sekitar Negeri Sembilan. Memandangkan saya berada jauh di negeri Perak, dan ibu bapa saya di Petaling Jaya, Selangor,… Read More »

Sabar Dalam Mengajar Anak Al-Quran

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Sebenarnya, nak mengajar anak menghafal Al-Quran bukannya tanpa sebarang cabaran langsung. Jika anak kita sememangnya suka membuka Al-Quran dan memang meminati Al-Quran, itu satu bonus dan kejayaan awal buat ibu dan bapa yang berjaya mendidiknya mencintai Al-Quran. Namun begitu, kadangkala kesabaran kita diuji. Al-maklumlah, anak-anak ini masih kecil. Kita pula orang dewasa.… Read More »

Amalan Supplemen Saya Sewaktu Tempoh Kehamilan

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Alhamdulillah. Tibanya kita lagi pada hari Jumaat yang mulia ini. Dah baca Surah Al-Kahfi? Biasa-biasakan diri baca surah ini ya. Rasulullah S.A.W. ada mewasiatkan kepada kita untuk berpegang dan mengamalkan malah menghafal ayat-ayat di dalam Surah Al-Kahfi ini untuk bersedia menghadapi fitnah akhir zaman, terutamanya fitnah Dajjal. Jadi jom la kita selalu… Read More »

Manfaatkan Kemahiran Pendengaran Bayi Anda Untuk Mengajarnya Al-Quran

Langkah awal untuk mengajar bayi & anak Al-Quran adalah dengan memanfaatkan pendengarannya. Apple Learning Quran ini mengandungi lebih 50 Fungsi Dalam 1 (ada bacaan surah, doa harian, bacaan solat dan nasyid) dan bertindak sebagai mp3 bergerak agar selalu menemani bayi dan anak anda. Ia berbentuk Apple yang menarik perhatian anak-anak dan mempunyai projektor lampu tidur bentuk bulan dan… Read More »

Berdoa Ketika Memasak?

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Saya yakin para pembaca blog saya ni kebanyakannya kaum wanita dan kaum ibu terutamanya. Ni nak tanya, anda membaca zikir atau doa tak sewaktu memasak? Jika tidak, apa kata sekiranya anda mula melakukannya? Sebenarnya tidak susah pun. Kadang-kadang kalau terlupa pun, hanya lintaskan di dalam hati, sambil membasuh beras tu, niatkan la… Read More »

Anak Anda Sukakan Gadget?

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. OK. Tajuk gadget. Memang permainan zaman moden dan sangat ‘trending’ kata orang. Yang dewasa, yang remaja, yang kanak-kanak, yang bayi pun ada banyak ‘Apps’ yang sesuai untuk mereka. Wah. Pilihan memang banyak. Menggodakan pun ya juga. Tapi, sihatkah ia untuk anak-anak kita walaupun ia berbentuk pendidikan? Sebenarnya, ada yang baiknya tapi ada… Read More »

Bolehkah Bayi Menghafal Al-Quran?

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Untuk bayi atau kanak-kanak kecil seusia 0-3 tahun, ya ia sememangnya boleh dan tidak mustahil. Janganlah para ibu dan bapa merasa rendah diri atau kekurangan sekiranya anak-anaknya tidak berjaya menghafal Al-Quran pada usia tersebut. Setiap bayi mempunyai keupayaan dan perkembangan yang berbeza mengikut tahap dan kemampuan masing-masing. Apatah lagi, minat dan kecenderungan… Read More »