Ulasan Kelas Asas Blog dan Fanpage

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Assalamualaikum. Alhamdulillah. Lega kerana akhirnya saya berjaya juga siapkan 44 entri sejak mula menubuhkan Blog Panduan Mendidik Bayi Genius ini walaupun saya mengambil masa yang agak lama untuk menyiapkannya. Walaupun saya lambat menyiapkannya, namun saya cuba pastikan bahawa setiap entri saya itu adalah berkualiti agar saya tidak mensia-siakan masa pembaca yang selalu… Read More »

Doa Ketika Anak Di Ribaan dan Mohon Allah Merahmati Anak Kita

Bismillah. Ibu bapa kalau berdoa kepada anak-anaknya, mudah dimakbulkan. Saya pun suka kalau ada doa-doa macam ni yang boleh kita selalu amalkan. Selain daripada doa-doa memohon zuriat yang soleh solehah penyejuk mata ibu dan bapa, doa memohon agar kita memperoleh zuriat yang menunaikan solat, doa melembutkan hati anak, doa anak mudah memahami ilmu dan pelbagai lagi doa, doa… Read More »

Ujian Demi Ujian Kepada Rakyat Malaysia

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Hari ni Allah menguji saya dengan sakit tekak dan selsema yang tidak begitu menyenangkan. Sebenarnya sejak petang semalam. Saya fikir saya telah terjangkit daripada suami saya yang baru sahaja dah sembuh daripada sakit tekak dan selsemanya. Itu la kan, walaupun kita hanya duduk di rumah sahaja dan tak ke mana-mana sangat melainkan… Read More »

Isu Kehilangan Pesawat MH370

Teks : Wan Syahida KaharImej : Carian Google Bismillah. Assalamualaikum. Sejak Sabtu lepas, rakyat Malaysia dan seluruh dunia tertumpu kepada kehilangan pesawat MAS MH370 yang kehilangan pada awal Sabtu pagi. Sehinggakan segala urusan bisnes dan kerja-kerja online saya dah tergendala kerana mood itu telah tiada kerana terlalu memikirkan dan risau tentang pesawat ini. Siapa boleh duduk tenang seolah-olah… Read More »

Kejayaan Mengajar Anak Saya Menghafal Surah-surah Pendek Dalam Al-Quran Pada Usianya 2 Tahun 7 Bulan

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Assalamualaikum. Lama tak berupdate blog saya ni. Beberapa minggu ni internet data kami telah limited dan internet menjadi sangat-sangat slow menyebabkan saya tidak dapat online dan membuat kerja-kerja yang saya perlu lakukan. Alhamdulillah minggu ni dah okay. 🙂 Kini saya kembali menulis.. 🙂 Pejam celik dah nak berakhir pun bulan Februari ni.… Read More »

Tips Ketika Menghadapi Musim Panas

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Sejak kebelakangan ini, cuaca tiba-tiba menjadi lebih panas dan bahang. Kalau beberapa hari sebelum ini, cuaca terasa sejuk, namun tiba-tiba ia berubah. Akibat daripada perubahan cuaca yang tidak menentu ini, saya lihat ramai kanak-kanak malah ibu bapa dan orang dewasa juga yang mengalami sakit-sakit, batuk serta demam. Tekak saya juga berasa kering.… Read More »

Pakej Anak Pandai Mengaji – PAKEJ BESTARI AL-FURQAN

Nak Ajar Anak Baca Quran? Adik Naufal umur 2 tahun dah kenal alif ba ta, woow hebat! Testimoni yang baru kami terima, tahniah kepada Puan Nordila Bt Ahmad. Iman Naufal Hakeem B. Herman yang berusia 2 tahun 2 bulan boleh mengenal huruf-huruf hijaiyah dengan mudah menggunakan kad imbas Al-Furqan. Jom tengok video adik Iman Naufal Hakeem B. Herman… Read More »

Saya, Suami, Anak dan Patung Mainan

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Tajuk pun macam nama filem pulak. Sebenarnya terfikir nak ulas tentang patung mainan. Umum mengetahui mainan bayi dan kanak-kanak kebanyakannya berbentuk patung mainan. Yang kanak-kanak yang makin besar contohnya berumur 2 tahun ke 3 tahun pula, dah mula meminati ‘figurines’ atau patung-patung mainan kecil yang berbentuk karakter dalam filem, kartun, anime, manga… Read More »

Bagaimana Saya Mengajar Anak Saya Menghafal Al-Quran Pada Usia Bawah 3 Tahun

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Sejak saya dah makin stabil menjadi WAHM dan dalam masa yang sama berupaya menguruskan rumahtangga dan menjaga anak sendiri di rumah, saya mula mengajar anak saya menghafaz Al-Quran. Bermula dengan surah-surah yang pendek sahaja dahulu. Setakat ini, Alhamdulillah dengan izin Allah, anak saya kini yang berumur 2 tahun 6 bulan telah pun… Read More »