Online Shop Saya Telah Siap Untuk Dikunjungi

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Alhamdulillah, syukur. Akhirnya impian untuk ada Online Shopping Cart untuk para pelanggan saya melihat segala produk pendidikan untuk bayi dan kanak-kanak yang saya jual telah pun siap. Walaupun tak seberapa sangat jika nak dibandingkan dengan syarikat-syarikat yang lebih kaya dan besar, saya bersyukur seadanya. Terima kasih banyak-banyak kepada sahabat agen saya Puan… Read More »

Mencukupkan Nutrisi Anak-anak

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Biasanya kita golongan mak-mak lah yang terlebih risau akan kesihatan dan nutrisi anak-anak. Anak kurang selera makan, tak cukup makan, tak nak makan, makan makanan merapu je yang dia nak, yang berkhasiat tak nak. Makan sikit-sikit, makan lepas tu buang, makan ikut ‘mood’, makan ikut suka hati, makan main-main, makan memilih, dan… Read More »

Impian Yang Kita Sendiri Rasakan

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah.. Pernahkah anda rasakan seolah-olah anda begitu ‘determined’ akan sesuatu? Kadangkala kita membaca inspirasi daripada pengalaman hidup orang lain, dan ia mengusik hati serta emosi kita. Kemudian kita terasa seperti ingin menjadi sepertinya. Boleh jadi perasaan teruja kita akan terhenti setakat di situ dan cerita yang pernah membawa inspirasi kepada kita itu berlalu… Read More »

Masalah Anak Kurang Selera Makan

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Assalamualaikum. Anda ada anak yang menghadapi masalah tidak mahu makan? Saya rasa normal sangat perkara ni, kan. Tak nak minum susu, tak nak susu EBM, tak nak susu formula, tak nak minum botol, tak nak makan, tak nak makan nasi, tak nak makan buah, apatah lagi nak makan sayur-sayuran. Baru-baru ni saya… Read More »

Doa Mudah dan Cepat Menghafal

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Assalamualaikum. Berikut saya kongsikan Doa untuk mudah faham pelajaran atau menghafal Al-Quran yang boleh kita berikan kepada anak-anak untuk diamalkan setiap kali sebelum belajar atau ketika menghadapi peperiksaan. Baik juga untuk dibaca setiap kali selepas selesai solat fardhu dan solat hajat atau bila-bila masa sahaja. Kita hanya mampu berusaha memahami dan menghafal,… Read More »

8 Cara Merangsang Bayi Yang Bijak

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillahirrahmanirrahim. Anak-anak kita boleh dirangsang otaknya agar membesar dengan lebih bijak. Tak ada istilah terlalu awal untuk kita membantu bayi menjadi insan yang berintelektual. Di sini saya cuba senaraikan 8 cara uuntuk merangsang bayi yang lebih bijak dengan persekitaran bayi dalam kandungan yang baik, memberi khasiat dengan pemakanan, memberi kasih sayang dan perhatian… Read More »

Elokkah Anak Kecil Menonton TV?

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillahirrahmanirrahim. Sebenarnya elok atau tidak memberi anak-anak kita menonton TV? Sana-sini, setiap rumah pun dah mempunyai televisyen dan siap ada Astro lagi. Tak ada isunya kalau TV tu sentiasa ditutup. Tapi jika ia sentiasa dibuka, bukan saja membazirkan elektrik malah menyebabkan anak-anak ketagihkan televisyen dan memberi kesan buruk yang lain. Sekali-sekala adalah baik… Read More »

Tips Mengatasi Anak Meragam

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillahirrahmanirrahim. Assalamualaikum. Ibu bapa yang mempunyai anak berusia 2 tahun ke atas tentu biasa mengalami situasi anak meragam. Jangan resah kerana ini adalah perkara yang sangat normal. Orang Mat salleh panggil ia ‘the terrible twos’. Bukan anda je yang mengalaminya. Semua ibu bapa pun sama jugak 🙂 Hal ini terjadi sebenarnya kerana anak-anak… Read More »

Bagaimana Merangsang Bayi Membaca Semasa Berumur 0 hingga 3 Bulan

Apa Yang Puan Nik Eliani Lakukan Semasa Bayi Berumur 0 hingga 3 Bulan. 1. Usap, Peluk & Cium Bayi Saya banyak mencurahkan kasih sayang saya melalui pelukan, ciuman dan usapan. Menurut neurosaintis, sentuhan, usapan dan ciuman ibu bapa akan merangsang otak bayi untuk mengeluarkanhorman yang membantu perkembangan & pertumbuhan bayi . Kasih sayang yang anda curahkan juga akan… Read More »