Sabar Dalam Mengajar Anak Al-Quran

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Sebenarnya, nak mengajar anak menghafal Al-Quran bukannya tanpa sebarang cabaran langsung. Jika anak kita sememangnya suka membuka Al-Quran dan memang meminati Al-Quran, itu satu bonus dan kejayaan awal buat ibu dan bapa yang berjaya mendidiknya mencintai Al-Quran. Namun begitu, kadangkala kesabaran kita diuji. Al-maklumlah, anak-anak ini masih kecil. Kita pula orang dewasa.… Read More »

Amalan Supplemen Saya Sewaktu Tempoh Kehamilan

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Alhamdulillah. Tibanya kita lagi pada hari Jumaat yang mulia ini. Dah baca Surah Al-Kahfi? Biasa-biasakan diri baca surah ini ya. Rasulullah S.A.W. ada mewasiatkan kepada kita untuk berpegang dan mengamalkan malah menghafal ayat-ayat di dalam Surah Al-Kahfi ini untuk bersedia menghadapi fitnah akhir zaman, terutamanya fitnah Dajjal. Jadi jom la kita selalu… Read More »

Manfaatkan Kemahiran Pendengaran Bayi Anda Untuk Mengajarnya Al-Quran

Langkah awal untuk mengajar bayi & anak Al-Quran adalah dengan memanfaatkan pendengarannya. Apple Learning Quran ini mengandungi lebih 50 Fungsi Dalam 1 (ada bacaan surah, doa harian, bacaan solat dan nasyid) dan bertindak sebagai mp3 bergerak agar selalu menemani bayi dan anak anda. Ia berbentuk Apple yang menarik perhatian anak-anak dan mempunyai projektor lampu tidur bentuk bulan dan… Read More »

Berdoa Ketika Memasak?

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Saya yakin para pembaca blog saya ni kebanyakannya kaum wanita dan kaum ibu terutamanya. Ni nak tanya, anda membaca zikir atau doa tak sewaktu memasak? Jika tidak, apa kata sekiranya anda mula melakukannya? Sebenarnya tidak susah pun. Kadang-kadang kalau terlupa pun, hanya lintaskan di dalam hati, sambil membasuh beras tu, niatkan la… Read More »

Anak Anda Sukakan Gadget?

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. OK. Tajuk gadget. Memang permainan zaman moden dan sangat ‘trending’ kata orang. Yang dewasa, yang remaja, yang kanak-kanak, yang bayi pun ada banyak ‘Apps’ yang sesuai untuk mereka. Wah. Pilihan memang banyak. Menggodakan pun ya juga. Tapi, sihatkah ia untuk anak-anak kita walaupun ia berbentuk pendidikan? Sebenarnya, ada yang baiknya tapi ada… Read More »

Bolehkah Bayi Menghafal Al-Quran?

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Untuk bayi atau kanak-kanak kecil seusia 0-3 tahun, ya ia sememangnya boleh dan tidak mustahil. Janganlah para ibu dan bapa merasa rendah diri atau kekurangan sekiranya anak-anaknya tidak berjaya menghafal Al-Quran pada usia tersebut. Setiap bayi mempunyai keupayaan dan perkembangan yang berbeza mengikut tahap dan kemampuan masing-masing. Apatah lagi, minat dan kecenderungan… Read More »

Ulasan Kelas Asas Blog dan Fanpage

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Assalamualaikum. Alhamdulillah. Lega kerana akhirnya saya berjaya juga siapkan 44 entri sejak mula menubuhkan Blog Panduan Mendidik Bayi Genius ini walaupun saya mengambil masa yang agak lama untuk menyiapkannya. Walaupun saya lambat menyiapkannya, namun saya cuba pastikan bahawa setiap entri saya itu adalah berkualiti agar saya tidak mensia-siakan masa pembaca yang selalu… Read More »

Doa Ketika Anak Di Ribaan dan Mohon Allah Merahmati Anak Kita

Bismillah. Ibu bapa kalau berdoa kepada anak-anaknya, mudah dimakbulkan. Saya pun suka kalau ada doa-doa macam ni yang boleh kita selalu amalkan. Selain daripada doa-doa memohon zuriat yang soleh solehah penyejuk mata ibu dan bapa, doa memohon agar kita memperoleh zuriat yang menunaikan solat, doa melembutkan hati anak, doa anak mudah memahami ilmu dan pelbagai lagi doa, doa… Read More »

Ujian Demi Ujian Kepada Rakyat Malaysia

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Hari ni Allah menguji saya dengan sakit tekak dan selsema yang tidak begitu menyenangkan. Sebenarnya sejak petang semalam. Saya fikir saya telah terjangkit daripada suami saya yang baru sahaja dah sembuh daripada sakit tekak dan selsemanya. Itu la kan, walaupun kita hanya duduk di rumah sahaja dan tak ke mana-mana sangat melainkan… Read More »