Beberapa Prinsip Yang Perlu Dipegang Ketika Mengajar Anak Menghafal Al-Quran

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Saya masih belum pandai mengajar anak menghafal. Jauh sekali anak saya dah pandai menghafal. Saya masih lagi merangkak. Begitu juga dengan anak saya. Anak saya bukanlah genius pun. Tujuan saya buat blog ni pun, bukannya mengatakan penulis itu (saya) seorang yang hebat, apatah lagi telah berjaya mendidik anak saya menjadi genius. Tidak,… Read More »

Mencari Bisnes Part-Time atau Bercita-cita Menjadi Surirumah Yang Kaya?

Mencari bisnes part-time atau Bercita-cita Menjadi Surirumah Yang Kaya? Dewasa ini, rata-rata rakyat Malaysia, lebih-lebih yang tinggal di bandar mula menceburi bidang perniagaan atau bisnes part-time. Lihat sahaja di mana-mana. Fenomena orang berbisnes secara sambilan makin popular dan menjadi ‘trend’. Tak kira lelaki mahupun wanita. Yang bekerja di pejabat, yang bekerja sebagai guru, yang bekerja sebagai engineer atau… Read More »

Detik-detik Pertama Saya Mengenali dan Mencuba Shaklee

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Antara sebab utama kenapa saya buat keputusan untuk mencuba dan mengambil Shaklee adalah kerana Halalnya. Saya pernah alami kaki ‘cramp’ ketika mengandung dahulu. Mengenali badan saya sendiri, saya biasanya alami ‘cramp’ sewaktu mengandung disebabkan kekurangan Calcium (di samping kurang minum air). Biasanya jika saya ambil Calcium sebelum tidur, saya tak alami ‘cramp’.… Read More »

Tips Merangsang Otak Kanan Bayi dengan Kaedah Shichida atau ‘Shichida Method’ (2)

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Ini adalah sambungan kepada entry saya yang lalu : Tips Merangsang Otak Kanan Bayi dengan Kaedah Shichida atau ‘Shichida Method’ yang mana saya telah memperjelaskan sedikit sebanyak tentang Shichida Method secara ringkas. Kaedah ini sebenarnya sangat bagus. Secara ringkasnya, ia menggunakan minda separa sedar anak-anak kita atau ‘subconscious mind’ yang mana kita… Read More »

Tips Merangsang Otak Kanan Bayi dengan Kaedah Shichida atau ‘Shichida Methods’

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Pernah anda dengar mengenai Shichida Methods ni? Ia adalah kaedah yang diperkenalkan oleh Professor Shichida dari Jepun. Dia telah membuktikan, untuk membentuk anak yang berkualiti tinggi, adalah penting untuk mengenalpasti kedua-dua aspek iaitu pembentukan karakter dan kebolehan belajar sebagai satu pendekatan menyeluruh dalam pembesaran anak-anak. Objektif pembelajaran ini bukannya untuk mengajar ilmu… Read More »

Promosi Shaklee Pada Bulan September 2014

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah.. Waktu promosi memang waktu yang amat berbaloi untuk anda ‘grab’ peluang untuk mendapatkan produk-produk Shaklee dengan harga termurah. Kebiasaannya Shaklee menawarkan promosi untuk satu produk pada setiap bulan. Tapi bulan ini ada 2 promosi yang hebat untuk 2 produk Shaklee yang hebat! Jadi jangan lepaskan peluang. PROMO: BUY 6 FREE 1 –… Read More »

Stres Hidup Ibu Bapa Pada Masa Kini

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Kehidupan di bandar sememangnya sibuk. Kesibukan tugas dan tekanan di tempat kerja, selalu mengejar masa, selalu terpaksa menghadapi kesesakan lalulintas waktu pergi dan balik kerja, mengantuk di tempat kerja, badan terasa lesu, cepat letih dan lain-lain. Sepulangannya dari tempat kerja, perlu menghadap anak pula. Anak nak mandi, nak makan, merengek nak tidur.… Read More »

Tips Melatih Anak Anda Berani

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Apakah berani yang dimaksudkan? Bukannya berani melakukan aksi-aksi berbahaya, berani melakukan kesalahan, berani berjalan seorang diri apatah lagi berani melawan cakap ibu bapa :D. Bukan, bukan dan bukan. Berani yang dimaksudkan adalah berani melakukan perkara-perkara positif yang dapat memupuk kemahiran dalam kehidupan dewasanya kelak. Latih anak-anak kita agar membesar dengan berani, minda… Read More »

Online Shop Saya Telah Siap Untuk Dikunjungi

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Alhamdulillah, syukur. Akhirnya impian untuk ada Online Shopping Cart untuk para pelanggan saya melihat segala produk pendidikan untuk bayi dan kanak-kanak yang saya jual telah pun siap. Walaupun tak seberapa sangat jika nak dibandingkan dengan syarikat-syarikat yang lebih kaya dan besar, saya bersyukur seadanya. Terima kasih banyak-banyak kepada sahabat agen saya Puan… Read More »

Mencukupkan Nutrisi Anak-anak

Teks : Wan Syahida Kahar Bismillah. Biasanya kita golongan mak-mak lah yang terlebih risau akan kesihatan dan nutrisi anak-anak. Anak kurang selera makan, tak cukup makan, tak nak makan, makan makanan merapu je yang dia nak, yang berkhasiat tak nak. Makan sikit-sikit, makan lepas tu buang, makan ikut ‘mood’, makan ikut suka hati, makan main-main, makan memilih, dan… Read More »