Mudahnya Buat Bisnes Di Hujung Jari

By | 18/10/2019

Hai Assalamualaikum dan Salam Sejahtera! Mudahnya buat bisnes kita zaman sekarang ni kan? Semuanya di hujung jari. Pelbagai perkara yang didigitalkan untuk memudahkan pengurusan, kegiatan jualbeli dan juga kegiatan promosi. Sebab tu kalau ada yang complain susahnya nak cari peluang bisnes, susahnya nak cari extra income pada zaman sekarang ni, rasa takleh nak percaya lahh. Sebab terlalu banyak ruang dan peluang untuk kita mencebur diri dalam bisnes zaman skarang ni.

Betapa mudahnya buat bisnes sekarang, even pelajar IPTA pun dah senang nak involve dalam bisnes. Takde dah zaman dahulukala yang berbisnes fizikal. Jual baju, jual kerepek, jual barang dari dorm ke dorm, dari bilik ke bilik. Sekarang ni bebas je nak dropship, nak jual barangan elektronik, nak jual kat e-commerce dan nak berniaga ni pun pelbagai jenis barang kita boleh jual dah sekarang. Bukan barang yang tertentu je dah.

Tinggal nak buat ke tak nak buat je. Begitu juga dengan kaum wanita, ibu-ibu surirumah ataupun ibu tunggal. Pasti ada sesuatu yang mereka boleh lakukan untuk menambahkan pendapatan. Tak tahu mana nak belajar? Carilah orang-orang yang menjual barang yang kita minati dan bertanya kepada mereka bagaimana nak bermula.

Mudahnya buat bisnes di hujung jari.

Mudahnya Buat Bisnes Dengan Shaklee

Bermula sebagai pengguna yang pada awalnya hanya mengambil makanan tambahan Shaklee untuk meningkatkan kesihatan diri sendiri, seseorang pengguna itu boleh terus memulakan bisnes Shaklee sebenarnya. Asalkan dia telah berdaftar sebagai ahli Shaklee yang sah. Untuk memudahkan lagi kerja-kerja berbisnes, seseorang yang berniaga Shaklee itu mestilah dah rasa sendiri kesan mengamalkan Shaklee.

Tak kisahlah set apa pun yang dia cuba, walaupun hanya dengan sebotol Ostematrix saja. Pun dah boleh memulakan perkongsian dan memulakan bisnes sendiri. Yang penting, dia sendiri dah merasai kesan keberkesanan mengamalkannya. Sendiri telah merasai perubahan dan kebaikan terhadap kesihatannya sendiri dan ada niat yang baik untuk membantu orang lain pula membaiki kesihatan mereka.

Nak share ngan saper? Untuk permulaan, belanja lah dulu kat Mak dan Ayah kesayangan kita. Takkan nak menjual pulak kat Mak Ayah kita kan. For sure lah benda yang baik untuk mereka kita bagi free-free saja. Lagipun kita memang nak Mak Ayah kita sentiasa sihat. Jadi dengan keberkesanan yang pernah kita rasa dan yakini, kita share pula kat orang terdekat dengan kita. Dari situ kita akan dapat mengutip lebih banyak testimoni dan pengalaman bagi meningkatkan lagi tahap keyakinan diri untuk berniaga.

Mudahnya Buat Bisnes Di Hujung Jari, Tapi Kat Mana Nak Share?

OK so kalau anda dah dapat rasa effect mengamalkan Shaklee, then dah decide dah ni nak mula berniaga Shaklee. So nak share kat mana dulu ni? Nak bisnes tapi nak start kat mana? Saya senaraikan di bawah mengikut turutan:

  • Pasangan
  • Ibu Bapa
  • Anak-anak
  • Adik-beradik
  • Saudara-mara
  • Jiran tetangga
  • Kawan tempat kerja
  • Kawan zaman belajar
  • Orang yang kita baru jumpa
  • Orang tak dikenali yang hubungi kita

So begitu saja caranya. Yang paling penting, kita kena buka mulut dan berkongsi. Bukan menjual okay. Tapi berkongsi. Nak kongsi apa? Kongsilah pengalaman kita selepas dah try produk Shaklee. Katakanlah kita duk makan Vitamin C pastu terasa jerawat jadi cepat kecut, kan dah boleh share terus kat member?

Biasanya bagi pengedar Shaklee yang aktif, mereka dah pun mencuba kesemua produk Shaklee yang ada. Jadi, hasil-hasil percubaan inilah yang akan menambahkan keyakinan mereka untuk berkongsi dengan orang lain pula. Dan seterusnya mengembangkan perniagaan mereka.

Ok, Lepas tu kat mana nak share? Kata di hujung jari?

Hehehe.. Yang ni best sekali. Tak seperti syarikat tertentu, Shaklee membenarkan pengedarnya untuk mempromosikan produk di media social. So, takde masalah kalau nak promote kat Facebook ke, Instagram ke, Youtube ke ataupun Twitter. Ikut sukalah. Contohnya macam saya sekarang ni, saya promote dekat Blog atau Google.

Yang tak boleh adalah mempromosikan atau menjual produk Shaklee di website E-Dagang atau E-Commerce seperti Shopee dan Lazada saja. Perbuatan ini adalah dilarang sama sekali dan boleh menyebabkan keahlian anda dibatalkan serta-merta okay! So jangan cakap akak tak payung ye!

Bahan-bahan Marketing Selalu Disediakan

Biasanya setelah anda decide untuk memulakan bisnes Shaklee, upline anda akan share dengan anda materials untuk marketing. Poster-poster pun banyak. Bukan saja upline, pihak Shaklee sendiri pun aktif menyumbangkan poster, infografik dan juga video-video menarik untuk membantu pengedarnya memulakan perniagaan. Ha, mudah saja kan? Kerja kita share je kat media platform kita yang kita ada seperti di FB, IG, Whatsapp dan Blog.

Bisnes Yang Sangat Mudah dan Berpahala

Jadi bila banyak benda dah disediakan, termasuklah ilmu nutrisi, ilmu bisnes, ilmu marketing, then tinggal kia je lah nak share ke tak nak. Kalau rasa nak simpan sorang-sorang effect best yang kita dapat, tak perlulah share. Tapi kalau rasa bertanggungjawab untuk membantu orang lain pula atasi masalah kesihatan yang pernah kita hadapi dulu, then kita share lah.

Lagipun, perbuatan ini adalah seperti kita sedekah kat orang lain. Ye lah, bantu orang, sampaikan ilmu, tolong suggest set apa kat orang, tolong dapatkan produk untuk diorang dan lain-lain lagi benda berpahala kita boleh buat. Hanya dengan menyertai bisnes Shaklee secara aktif.

7 Ramalan Dalam Dunia Pemasaran Digital

Mudahnya buat bisnes.
  • Hybrid interactions : digital and physical
  • Content feeds are finely tuned to individual
  • Non-digital ads will die
  • Privacy concerns
  • Competition will be reduced
  • Strange new social interactions will be introduced
  • Face-to-face interactions will be rare, but will be highly valued.

Bagaimana Kita Nak Bermula Bisnes Shaklee?

Invest pada diri sendiri kita terlebih dahulu. Itu yang paling penting.

Mudahnya buat bisnes.
Bina bisnes kita dengan penuh integriti. Ini bisnes kita. Bukan bisnes upline, downline, apatah lagi sideline. Hehe.

Pelajari ilmu kesihatan, ilmu nutrisi, ilmu kemahiran sosial, ilmu marketing, ilmu bisnes, ilmu berkomunikasi, ilmu kepimpinan dan pelbagai lagi yang perlu kita kuasai.

Mudahnya buat bisnes.
Kita nak dikenali orang sebagai orang yang macamana? Maka itulah jenama kita.

Apabila kita bina diri kita, itulah jenama yang akan kita bawakan. Bila kita menampilkan jenama yang baik, imej yang profesional dan disenangi orang, maka dengan itu, kita akan mudah menarik orang kepada kita.

Binalah hubungan dengan orang lain. Tapi sebelum tu, kitalah yang kena jadi orang yang orang suka.

Cuba jadi orang yang mudah menarik orang dengan cara kita sendiri yang sihat, kita sendiri seorang yang berilmu, baik hati, suka membantu, boleh dipercayai, pemurah, penyayang, berkemahiran dan lain-lain. Melaburlah untuk kita berubah menjadi orang yang lebih baik dan dapat attract orang.

Bertanggungjawablah dengan kejayaan kita sendiri. Apa saja ganjaran yang kita dapat adalah selari dengan usaha dan masa yang kita laburkan. Ini adalah bisnes anda. Anda buat, anda dapat.

Ia adalah usaha yang berbaloi. Kerana ia adalah bisnes yang akan bertahan dan berterusan sepanjang usia kita dan even sampai kita dah tak ada.. Kerana bisnes ini mampu diwarisi kepada anak cucu kita pula.

Visi dan misi syarikat Shaklee adalah menjadi syarikat wellness yang terunggul di Malaysia. Dengan terus menerus membantu orang lain hidup dengan lebih sihat dan lebih baik.
Mudahnya buat bisnes Shaklee.
Contoh bonus saya pada bulan Julai 2018 sebagai pengedar Shaklee

So sajalah nak kongsi dan bakar semangat anda, ini adalah contoh bonus bulanan yang saya perolehi hasil berbisnes Shaklee secara sepenuh masa dari rumah. Saya merupakan seorang surirumah sepenuh masa dan saya menjalankan bisnes Shaklee hanya di hujung jari saja. Hehehhe. Anak-anak 24 jam bersama saya dan saya la yang jadi supir atau driver kat anak. Uruskan diorang hari-hari.

Cuma yang bezanya, saya memiliki kerjaya saya sendiri. Maka saya digelar seorang surirumah berkerjaya. Kerjaya apa? Kerjaya pengedar Shaklee lah. hehehe.

So, jom!! Saya nak menjemput anda beramai-ramai untuk menyertai team saya. InsyaAllah, saya akan turut mengajar anda mencapai apa yang telah saya capai. Berminat untuk memulakan bisnes Shaklee, bolehlah hubungi saya. Saya akan bantu anda sebaiknya. InsyaAllah. 012-6753078.

Baca juga : Peluang Bisnes Shaklee – 3C Yang Sangat Awesome!

Apa yang Best Join Team Jutawan?

Salam mesra,
Wan Syahida Kahar
FB : Wan Syahida Kahar
IG : @shye_wsyahida

26 thoughts on “Mudahnya Buat Bisnes Di Hujung Jari

  1. Lilly Kan

    Good source of income thru Shaklee & they have loads of amazing products for consumers all the time!

    Reply
    1. syahida Post author

      Ya. Terpulang kepada diri kita saja. Terima kasih 🙂

      Reply
  2. comel azhar
    Twitter:

    info yang sgt berguna. betul tu nak memulakan sesuatu bisnes haruslah study tujuan dan solution sebelum bisnes dijalankan

    Reply
    1. syahida Post author

      Ya betul. Bila kita faham, kita lebih mudah nak menjalankannya.

      Reply
  3. Nadia Johari
    Twitter:

    Kalau nak berbisnes kene cari orang yang berpenagalman..beljr dri mereka..bgus shaklee ni..selalu bantu orang..banyak member jual shaklee ni..memng betul, nak berbisnes kena berani buka mulut..kalau nak bisness hujung jari je, kene pandai main ayat

    Reply
    1. syahida Post author

      Hehehe.. Niat nak membantu. Kalau tidak, kuranglah keberkatannya.

      Reply
    1. syahida Post author

      ya betul. Kena usahalah walau mudah di hujung jari. Hehe. Kalau tak, mereput sendirian.

      Reply
    1. syahida Post author

      Thank you Veronica. I hope I have helped u in any way that I can by my simple writings! 🙂

      Reply
    1. syahida Post author

      Oo herbal blend. Terbaik Syira. Semoga anak sentiasa sihat 🙂

      Reply
    1. syahida Post author

      Hehehe.. Ikutkan kata hati. Apa yang kita fikirkan, itulah kita. Always feel good about ourselves. Thank u Bella!

      Reply
  4. Jiashinlee

    Shakelee is really agreesive, good that it’s able to help those who are starting up a business. It’s not easy but sometimes you’ve just got to start somewhere.

    Reply
    1. syahida Post author

      Yes true Jia Shin Lee. If we don’t start, then we won’t go anywhere 🙂

      Reply
  5. Qiss

    Sekarang dah mudah berbisnes kan. Qiss kalau membeli pun dihujung jari jugak. Lama tak aktif shaklee2u rasa macam tak sempat nak promot. Maybe boleh aktif balik lepas ni. Nak cari duit lebih.

    Reply
    1. syahida Post author

      Terbaik Qiss. Kalau suka tolong orang, sesuai hehe. Mentor Qiss akan bantu. Semoga berjaya Qiss!

      Reply
    1. syahida Post author

      Ha’a betul tu. Zaman sekarang, customer mencari sesuatu yang bernilai untuk wang. Jadi, kita pun kena berikan lebih lagi.

      Reply
    1. syahida Post author

      Ya betul tu. Sebaiknya gunakan kedua-dua medium online dan offline.

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.