Pengalaman Saya Menguatkan Sistem Imun Anak Untuk Elak Selsema Batuk Berlarutan

By | 07/04/2017

Perihal Menguatkan Sistem Imun Anak.

First day of school Isnin yang lepas, saya perasan anak saya Ameerah tetiba selsema dan sedikit batuk lepas balik dari sekolah. Sebelum gi sekolah takde pun. 🤔

Ameerah ni jarang jatuh sakit. Apatah lagi demam. So saya terkenang balik apa yang dia makan the days before. Maybe sebab dia ada minum ABC masa kat Tanjung Dawai.

Tapi hari Selasa dan Isnin tu saya notice ramai ibu bapa sekolah Ameerah yang report anak-anak tak sihat & demam, terpaksa absent ke sekolah.

Anak kerap demam

Report daripada Ibu Bapa

Oh.. Mungkin musim demam..

Mungkin juga Ameerah pun terjangkit sama la kat sekolah.

Kalau melarat, nanti Ameerah pun kena la jugak kuarantin di rumah.

Jadi hari Selasa lepas saya topup Nutriferon dalam minuman susu Ameerah untuk breakfast.

Selalunya saya bancuh Meal Shakes je untuk sarapan. Sedar tak sedar dah 3 tahun bagi Ameerah Meal Shakes ni 😄 haha lama tul..

So far tak pernah lagi kami report kat cikgu yang Ameerah takleh datang sekolah sebab demam..

Syukur la immunity Ameerah improve.

Jarang demam, jarang sakit selsema, makan pun takde masalah..

Kalau masa kecik, Ameerah memang kerap jugak demam. Sampai pernah sawan 2 kali. Itu dulu masa saya tak tahu dan tak belajar pasal nutrition.

Now saya dah bagi Meal Shakes untuk complete multivitamin & multiminerals untuk fill in nutrient gaps anak-anak..

Me and my husband noticed anak-anak memang kurang demam. Alhamdulillah.

Tapi kalau dah ada simptom sakit ni, kena la bagi Nutriferon untuk boost immunity. Hopefully Interferon dalam badan Ameerah meningkat untuk melawan virus selsema & batuk 😊

Nutriferon dan Meal Shakes

Supplement untuk anak-anak saya ketika demam

Ikhtiar dari seorang Ibu untuk elakkan anak demam dan miss sehari pun ke sekolah. ❤️

Sebab bagi saya, setiap hari pun sangattt berharga untuk anak kita attend.

Jangan la sakit mengganggu rutin belajar di sekolahnya. Biar anak selalu sihat supaya mudah fokus di sekolah 😊

Sejujurnya, saya memang rasa sangat bersyukur mengenali Meal Shakes ni 😍. Tak boleh tak ada stock nya di rumah. Dah terlalu essential!

Until now.. my kids really love Meal Shakes 😄

Semalam entah dari mana Ameer pun dah start berhingus hidungnya. Kami memang jarang minum air ais. Selama ni kalau bukak air cond pun Ameer tak pernah selsema2.

So saya suspect Ameer terjangkit daripada kakaknya Ameerah.

Ameerah pulak Alhamdulillah sejak semalam memang dah takde langsung masalah selsema atau batuk (sikit je sebenarnya).

Sejak saya dah supply kat Ameerah Meal Shakes, Nutriferon & ditambah dengan Scott’s emulsion, ubat selsema pun tak sempat nak bagi.. & Ameerah dah sembuh.

Walaupun dah tak selsema atau batuk, saya tetap supply Ameerah Meal Shakes & Minyak ikan hari-hari sebab katanya kawan-kawan dia kat sekolah pun ramai yang batuk-batuk.

So I was right about dia terjangkit kat sekolah.

Dan hari ni, masih ramai lagi anak-anak ibu bapa lain yang keep reporting anak mereka still demam, blum sembuh. Siap ada yang report dah demam balik semula 😱

I was thinking…

Ya Allah syukur la anak-anak aku sihat je dan cepat je sembuhnya.

Ameerah still tak pernah ponteng kerana demam.

Dan bila dia terjangkit, cepat-cepat saya bantu kuatkan balik imunnya. Pertahanan dia kena kuat supaya tak terjangkit lagi kat sekolah. Kawan-kawan yang baru sembuh dari demam pun ramai.

Exams are coming next month.

So saya takleh biarkan aje anak mudah jatuh sakit. She needs to attend school. She cannot skip!!

Ameer plak, malam semalam dia hingus. Dia sendiri rimas dalam keadaan tu..

For him, saya terus bagi Nutriferon, Meal Shakes (ni memang hari-hari) & juga OmegaGuard (favourite dia sgt)

This morning, he’s very healthy!! No more runny nose.

Semua ok. Ameerah pun sihat ke sekolah, Ameer pun sihat untuk main cam biasa 😊

Kesihatan anak adalah tanggungjawab kita jugak. Kalau kita tak put effort, kita jugak yang susah, melayani anak yang demam 😅

So Alhamdulillah Allah for everything..

These 3 are really my emergency kits:

✅ Meal Shakes
✅ Nutriferon
✅ OmegaGuard
✅ Scott’s emulsion

Nutriferon

Pertahanan utama tubuh badan ditingkatkan dengan Nutriferon

Semua ni sangat-sangat membantu kuatkan sistem imun anak… Anak pun tak sakit berlarutan.

Nak order any Shaklee sets untuk anak-anak, boleh sembang-sembang ngan saya & saya akan advice cara pengambilannya yang lengkap berdasarkan pengalaman saya k!

Sekadar pengalaman saya, ibu kepada,

Ameerah : 6 years old
Ameer : 3 years old

Salam sayang,

Wan Syahida Kahar

012-6753078

Pengedar Shaklee

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge