Kenapa Orang Muda Kena Mulakan Bisnes Dari Awal?

By | 23/09/2019

Hai Assalamualaikum. Kenapa orang muda kena mulakan bisnes dari awal? Sedar tak sedar, saya dah memulakan bisnes semenjak tahun 2011 lagi. Manakala untuk bisnes Shaklee, saya telah memulakannya pada tahun 2014.

Ketika saya awal-awal bergiat membina bisnes ini, mentor bisnes saya selalu berpesan, mulakan bisnes ni seawal yang mungkin. Lagi muda usia kita, lagi patut kita terus mulakan. Bukannya nanti, bukannya ketika dah tua, bukannya bila dah senang, atau bukannya bila dah resign baru nak start. Tapi sekarang, iaitu mulakan bisnes seawal mungkin. Kenapa? Di sini saya akan kongsikan kenapa dan share pengalaman saya.

Kenapa Kena Mulakan Bisnes Dari Awal?

Ketika masih “awal”, kita mungkin baru berkahwin, baru mempunyai seorang anak, anak masih kecil dan anak belum besar-besar lagi yang memerlukan perhatian yang lebih banyak.

Ketika masih “awal” juga, hidup kita masih struggling, kita belum senang, kita ada banyak benda nak kejar, banyak lompong-lompong hidup yang kita kena penuhi dan usia kita masih jauh untuk ditempuhi. Ketika keadaan sedang susah inilah yang kita mesti terus bertindak sesuatu dan di antaranya adalah mulakan bisnes.

Ketika masih “awal” ini, kita masih mempunyai Mak Ayah yang kita mahu berikan sepenuh khidmat kita. Kalau boleh, kita nak reward mereka dengan rewards lebih selesa dan lebih banyak sementara usia mereka masih ada. Bayangkan jika kita “kemudian”kan usaha untuk mula berniaga, masih sempatkah kita nak memberi khidmat yang lebih besar kepada Mak Ayah kita?

Reward dan khidmat kepada ibu bapa kita boleh diberikan dalam pelbagai bentuk. Selain daripada wang, tak teringinkah kita mahu membelanjakan keperluan mereka, ataupun membelanjakan apa saja keinginan mereka? Belanjakan mereka tiket Umrah, belanjakan mereka mengerjakan Haji, belanjakan mereka hadiah-hadiah yang mereka pernah teringinkan sewaktu muda dulu tapi terpaksa bertahan sebab mengutamakan kita sewaktu kecil.. Dan banyak lagilah… Ni lah masanya. Ketika mereka masih ada.

Dan jika kita kemudiankan usaha kita, boleh jadi Mak Ayah kita dah tiada lagi. Masa tu, dah takde gunanya kita cari duit lebih. Janganlah sampai masa tu kita menyesal sebab kita tak sempat nak balas jasa mereka dengan sepuas-puasnya. Anda tentu lebih memahami hal ini kan? Sebagai anak yang mencintai ibu dan ayah, dah tentu kita nak buat yang terbaik kepada mereka.

Hasil Saya Telah Mulakan Bisnes Sejak Awal

Saya mulakan bisnes Shaklee saya pada ketika saya baru mendapat anak kedua. Sekarang, saya dah dapat anak ketiga dan hari ni berusia 1 tahun 9 bulan. Saya kongsikan Kisah Kejayaan Saya Dalam Shaklee di sini, just to share apa yang saya dah kecapi.

Saya seorang Full-Time Housewife, so hasil bisnes saya tu hari ni, ke mana duit yang saya spend tu?

Ni lah dia… spend untuk kelas swimming anak saya Aafeeyah. Ni baru balik dari kelas swimming.

So how’s today’s progress? Alhamdulillah semua terbaik & progress pun terbaik 👍🏼

Aafeeyah selalu dikagumi Aunty-aunty yang join sama.. (most classmates Aafeeyah are Chinese)

Coach kami pun, kalau nak demo apa-apa, mesti dia suka ambil Aafeeyah untuk buat demo.

Sebab Aafeeyah sejenis yang mudah di-handle & cepat belajar.

Pejam celik dah 20 classes saya attend selama 2 Term. InsyaAllah, bakal disambung ke 3rd Term. Dah lebih RM1k saya habis 😅

All these got costs. Not so cheap sebab other than bayar coach & facilities, kami juga kena bayarkan parking.

Imagine kalau saya takde extra income daripada kerja sampingan, camne dengan education yang saya nak provide kat anak kan?

In this case , saya nak provide swimming education kat anak saya during early years. So, saya kena la kerja lebih & kerja baik baik untuk provide semua yang saya nak.

Saya sebenarnya inspired dengan keluarga Dr. Sheikh Muszaphar yang turut sama mengajar anak-anaknya swimming sejak usia kecil. Dia takpe la pandai swimming. Angkasawan negara. Saya ni? 😂

Sebab tu la kena hantor pi class. Itu pun kalau kita minat ke arah tu. Kalau tak mau, tak pe lah… hehehe

And education is not cheap or free. There’s a cost for you. And to fulfill that, u must do something kalau rasa gaji cukup-cukup makan.

My advice, find what u want, anything you nak provide more for your kids? Or anything u want for yourself? Your parents?

If there’s any… Then work for it.

Kalau tak cukup duit , bangkitlah berniaga…

Boleh join team business saya, saya buat biz Mobile Spa bawah #TWB, Jom detoks bawah #LATfamily dan bisnes Shaklee..

Saya boleh ajar dari A-Z.

Sebab tu, tak rugi langsung kalau kita mulakan bisnes dari muda. Mulakan dari muda, supaya kita dapat menuai hasilnya pada hari ini ketika anak-anak dah semakin membesar.

28 thoughts on “Kenapa Orang Muda Kena Mulakan Bisnes Dari Awal?

  1. Ezna

    Sekarang ni business berasaskan mobile spa ni glamour kan?. Senang sebab spa datang terus ke customer. Customer tak payah susah – susah nak drive dah. Moga berjaya dalam business ya..
    Ezna recently posted…Teruja jumpa BTS di MalaysiaMy Profile

    Reply
    1. syahida Post author

      Tengah trending sekarang ni. Yang nak amik servis ni pun tengah demand, yang nak buat bisnes servis mobile spa ni pun ada banyak permintaan. Hehehe.. Zaman now 🙂

      Reply
  2. aliah

    Bisnes ni sunnah, banyak saya buat bisnes kecilan sebab niat utama nak ikut sunnah, bila dah ada untung, bersedekah, lagi banyak rezeki datang. Alhamdulilah. Memang patut pun mula berbisnes awal awal.
    aliah recently posted…Makanan yang wajib cuba di Turki.My Profile

    Reply
    1. syahida Post author

      Alhamdulillah moga istiqamah dan berkat rezeki Aliah.. InsyaAllah. 🙂

      Reply
  3. Bondachanteq

    Tahniah kerana berjaya memulakan bisness di awal usia…semoga kisah kejayaan ini menjadi panduan utk yg lain terus berusaha…

    Reply
    1. syahida Post author

      Semoga menjadi inspirasi buat semua juga 🙂

      Reply
  4. Bonde Zaidalifah

    bagus idea nak mulakan busines diusia muda, memang cadangan yang bagus, tapi sebelum mulakan busines kena buat kajian dulu tentang business apa yang nak dibuat. good luck tau

    Reply
    1. syahida Post author

      Betul tu. Kena tengok tengok.. Duduk dalam circle yang betul dan membawa kita ke arah kejayaan 🙂

      Reply
  5. De Alif

    Super agree… that’s also one of the reason kenapa De Alif menjalankan online business… di samping boleh ada duit basahan (duit untuk me-time) boleh juga menambahkan kenalan juga pengalaman… apabila kita berbisnes dari usia muda, selok-belok juga asam-garam berniaga akan dapat kita lalui lebih awal juga membolehkan kita menjadi lebih matang di masa hadapan…

    Reply
    1. syahida Post author

      Tahniah De Alif kerana turut sama berjuang untuk masa depan De Alif. Banyak manfaatnya kan. InsyaAllah, siapa yang berusaha, dia akan dapat….

      Reply
  6. Ernie Tomo

    I really love your insight on this! Sebab sama dengan saya hehe.. Saya pun belajar buat bisnes seawal 2011 sampai sekarang. Walau ada ups and downs but never stop. Hasil bisnes tu nak simpan untuk keperluan anak-anak in future. Btw semoga terus sukses dengan bisnes Shaklee 🙂

    Reply
    1. syahida Post author

      Wow! Kita sangat banyak persamaan la :). Kita mak-mak mesti banyak fikirkan anak dan masa depan kan? All the best Ernie!

      Reply
  7. mekyunie

    agak stuju dengan pendapat akak. mek walaupun bekerja tetap, makan gaji tapi belum tentu dapat support class swimming anak. korang pun tahu kan level pelaksana ni gajinya brape sahaja. untuk travel atau buat lebih dari kemampuan memang kena berniaga atau jana pendapatan second.

    Reply
  8. Hanny Abdullah
    Twitter:

    Yup betul tu..klu minat berbusines mulakan dr awal..kalau x tahu belajar. Mcm sis buat jugk tp kecil2lan shj. Anak bujang 2 org x minat busines..yg kecik ni masih belajar tp nampak minat ke busines tu ada..so ajar le sikit2 dulu kat dia

    Reply
    1. syahida Post author

      Bagus beri sokongan dan pendedahan awal kat anak-anak bujang kak Hanny. Start lagi awal lagi bagus. Tak rugi pun kan.. Kalau berjaya, dapat untung. Tapi kalau tak berjaya, dapat pengalaman.

      Reply
    1. syahida Post author

      Susah la kalau nak depend kat pendapatan makan gaji je. Zaman sekarang kena kreatif tambahkan pendapatan.. Kalau tak, sesak nafas nanti 😀

      Reply
  9. Nina Mirza

    Setuju setuju…!! Moga awak terus istiqomah dan mengecapi kejayaan. Teruskan berusaha kerna tiap usaha Allah janjikan ganjarannya. Good luck

    Reply
    1. syahida Post author

      Tq Nina… Semoga Nina juga terus berjaya dalam segala yang Nina usahakan 🙂

      Reply
  10. Fas
    Twitter:

    Saya setuju kalau nak bisnes kena buat dari awal sebab kalau tak jadi masih ada peluang untuk mencuna lagi dan baiki kesilapan dari pengalaman…. orang muda kan darah muda… lebih bertenaga…

    Reply
    1. syahida Post author

      Ye tak ye juga. Mula lebih awal, dapat baiki kesilapan daripada pengalaman. Masih banyak peluang.

      Reply
    1. syahida Post author

      Dah tua baru nak mula dah rugi masa dan tenaga 🙂

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.