Fakta Vivix (Part 1) – Vivix dan Sejarah Sains Vivix

By | 20/07/2017

Hai Assalamualaikum! Mungkin ramai yang dah pernah dengar apa tu Vivix kan? Jadi kat sini saya nak list down beberapa soalan yang kerap ditanya orang tentang Vivix, dan menjawab kekeliruan yang timbul mengenainya terutamanya mengenai apa itu Vivix dan sejarah sains Vivix.

SEJARAH SAINS VIVIX : PENGENALAN VIVIX

Apakah Vivix?

Vivix adalah gabungan Resveratrol-Polifenol yang ekslusif dengan bahan-bahan yang ditunjukkan dalam penyelidikan makmal untuk memberi kesan positif kepada empat mekanisme penuaan sel.

Fakta Vivix : 4 Mekanisme Utama Vivix

Fakta Vivix : 4 Mekanisme Utama Vivix

Ini termasuklah:

  1. Membantu melindungi dan membaiki kerosakan DNA
  2. Memberi kesan positif kepada gen panjang umur
  3. Memberi tenaga kepada mitokondria iaitu penjana tenaga kepada sel
  4. Memperlahankan pembentukan protein AGE (plak)

Siapa yang boleh mendapat manfaat daripada Vivix?

Mana-mana orang dewasa yang mengalami penuaan sel dan menginginkan kesejahteraan optimum.

*Vivix tidak digalakkan untuk wanita hamil atau menyusu, atau sesiapa yang berumur 18 tahun ke bawah. Ini kerana tiada kajian dilakukan ke atas golongan ini.

Adakah Vivix dipatenkan?

Terdapat 3 paten yang tertunda di Vivix.

Paten #1 : Pengekstrakan Proses ‘Cold-Fill’.
Paten #2 : Gabungan Polifenol
Paten #3 : Suspension Cecair Bebas, Semulajadi dan Stabil

Proses pembuatan Vivix dibangunkan dengan kerjasama Universiti of Georgia.

SEJARAH SAINS VIVIX : SAINTIS YANG TERLIBAT

Siapakah David Sinclair?

Dr. David Sinclair adalah penyelidik anti-penuaan yang sangat terkenal di Harvard Medical School. Beliau memenui molekul tumbuhan yang “menghidupkan” gen penuaan anda.

Dr. Sinclair menjadi saintis pertama dalam sejarah yang berjaya memperluaskan kehidupan dalam ragi (yeast), fruit flys dan tikus. Disebabkan manusia mempunyai gen yang sama seperti tikus, dia mempercayai bahawa molekul ajaib ini dapat berfungsi untuk memanjangkan hayat manusia.

Apakah perhubungan di antara Dr. Sinclair dengan Shaklee?

Dr. Sinclair mendekati Shaklee untuk mencipta produk dari Resveratrol yang akan mereplikasikan kajiannya ke atas tikus. Beliau bersama pasukannya bermula dengan bekerjasama dengan Dr. Carsten Smidt, Dr. Jamie McManus dan pasukan sains Shaklee untuk mengembangkan suplemen anti-penuaan semulajadi berdasarkan penyelidikannya.

Dr. Sinclair telah didatangi oleh syarikat-syarikat dari seluruh dunia tetapi memilih Shaklee kerana reputasi Shaklee yang luar biasa dalam kualiti dan integriti saintifik.

Adakah Dr. Sinclair menyokong (endorse) Vivix?

Tidak. Kedudukannya di Sekolah Perubatan Harvard (Harvard Medical School), dan perjanjian dengan Sirtris Pharmaceutical melarang Dr. Sinclair daripada membuat sebarang pengesahan komersial. Walau bagaimanapun, beliau telah menyebut dalam Persidangan Kepimpinan Shaklee (Shaklee Leadership Conference) pada tahun 2008 mengenai penyelidikannya, kerjasamanya dengan Shaklee dan nilai produk seperti Vivix.

Adakah Dr. Sinclair sendiri mengamalkan pengambilan Vivix?

Beliau telah menyebut bahawa beliau mengambil Vivix setiap hari.

SEJARAH SAINS VIVIX : BAHAN-BAHAN VIVIX

Apakah itu Resveratrol?

Resveratrol adalah sebatian semulajadi yang terdapat dalam beberapa tumbuh-tumbuhan, buah-buahan, biji-bijian, anggur, dan produk anggur yang diperolehi seperti wain merah.

Resveratrol adalah sejenis Polifenol

Resveratrol adalah sejenis Polifenol

Resveratrol mempunyai aktiviti polifenol dan antioksidan yang didapati berpotensi meningkatkan kesihatan dan kesejahteraan setelah dikaji dalam kajian makmal dari seluruh dunia.

Di samping itu, penyelidikan makmal yang baru muncul telah mendapati bahawa Resveratrol melawan penuaan selular. Kajian-kajian ini juga mendapati bahawa Resveratrol mengaktifkan pengawal selia genetik jalur penuaan selular, yang mungkin mempunyai kesan positif terhadap DNA, kesihatan selular dan metabolisme.

Kaya dengan Polifenol yang baik untuk fungsi anti-penuaan

Kaya dengan Polifenol yang baik untuk fungsi anti-penuaan

Berapa Resveratrol yang disediakan dalam Vivix?

Vivix mengandungi 100 mg ultra-tulen trans-Resveratrol ditambah dengan sejumlah 1300 mg ekstrak polifenol dalam setiap hidangan (satu sudu teh).

Adakah bahan-bahan di dalam Vivix ini semulajadi?

Ya. Vivix adalah 100% semulajadi. Tiada bahan kimia yang menghalang polifenol aktif yang terkandung dalam Vivix dan juga tiada ramuan buatan artificial termasuk warna atau ‘fillers’.

Mengapa warna Vivix bervariasi dari botol ke botol?

Kerana setiap kumpulan anggur yang digunakan untuk membuat campuran Rejuvenol berbeza-beza, warna tonik akan berbeza-beza. Shaklee boleh menggunakan proses tiruan untuk membuat setiap kelompok warna yang sama tetapi memilih untuk menggunakan bahan semulajadi sahaja.

Adakah Vivix mengandungi emodin?

TIdak. Walaupun emodin terdapat dalam banyak produk Resveratrol, proses pengekstrakan unik yang dibangunkan oleh pasukan sains Shaklee menghapuskan semua emodin supaya anda tidak perlu bimbang tentang kesan sampingan negatif seperti perjalanan kerap ke bilik mandi (banyak kali perlu membuang).

Bagaimana saya boleh pastikan yang saya mendapat jumlah Resveratrol yang betul?

Vivix mengandungi dos maksimum yang disyorkan untuk keselamatan dan keberkesanan oleh Harvard Medical School, daripada kajian saintifik terkini dan juga penyelidikan baru yang muncul.

Apa itu Polifenol?

Polifenol adalah sekumpulan fitokimia. Mereka datang dari sebatian tumbuhan dengan manfaat antioksidan dan anti-penuaan selular. Penyelidikan yang berkembang telah melaporkan bahawa polifenol dapat menimbulkan banyak kesan biologi yang konsisten dengan kesihatan manusia yang mampan dan bertambah baik.

Baca juga : Kajian Klinikal Ke Atas Resveratrol dan Polifenol.

Adakah Vivix mengandungi polifenol?

Ya. Formula Vivix mengambil Resveratrol ke tahap potensi yang lebih tinggi dengan menggabungkannya dengan campuran polifenol paten-pending yang diperbuat daripada satu-satunya anggur yang mempunyai sifat kromosom tambahan iaitu Anggur Muscadine.

Sejarah sains Vivix: Mengandungi anggur Muscadine yang memiliki tambahan satu kromosom berbanding anggur biasa

Mengandungi anggur Muscadine yang memiliki tambahan satu kromosom berbanding anggur biasa

Mengapa Vivix lebih kuat daripada produk Resveratrol yang lain?

Kajian makmal telah menemui gabungan unik Polifenol dan Resveratrol yang memberi kesan positif kepada empat mekanisme utama penuaan selular.

Vivix adalah 10x lebih berkesan daripada Resveratrol sahaja dalam memperlahankan pembentukan protein AGE.

Sejarah sains Vivix : Vivix adalah 10x ganda lebih hebat daripada Resveratrol sahaja

Vivix adalah 10x ganda lebih hebat daripada Resveratrol sahaja

Sejarah sains Vivix : Mengapa Shaklee memilih Anggur Muscadine?

Anggur Muscadine hanya tumbuh di rantau Southeastern Muscadine Amerika Syarikat (Vita Rotundifolia) yang unik di seluruh alam. Ia adalah satu-satunya anggur yang tumbuh di mana-mana saja di dunia yang mengandungi tambahan 1 kromosom.

Adakah Vivix sejenis anti-oksidan?

Ya. Vivix adalah antioksidan yang sangat kuat. Tapi Vivix ada lebih lagi daripada antioksidan. Ia mempunyai ciri anti-penuaan yang menjadikannya jauh melebihi sokongan antioksidan semata-mata.

Vivix direkabentuk untuk “menghidupkan” gen yang melawan proses penuaan.

Baca juga : Apa Pentingnya Antioksida?

Bagaimana kedudukan Vivix pada skala ORAC ?

Vivix adalah antioksidan yang kuat dengan penarafan ORAC lebih daripada 5,000 dalam setiap sudu teh.

Adakah Vivix sejenis jus?

Vivix adalah cecair tetapi tidak dianggap sebagai sejenis produk “jus”.

Bagaimanakan Vivix membandingkan produk “jus” yang dijual hari ini?

Vivix adalah tumpuan super yang menyampaikan bentuk paling murni trans-Resveratrol dan ekstrak polifenol yang kuat.

Tiada produk jus di pasaran yang mengatakan ia boleh menukar gen panjang umur seseorang dan menghalang mekanisme penuaan.

Sejarah sains Vivix ini akan bersambung di entry seterusnya. InsyaAllah saya akan kongsikan pula mengenai kegunaan dan keselamatan Vivix ini 🙂

Berminat untuk dapatkan Vivix? Boleh hubungi je saya untuk sembang-sembang dan ketahui cara yang sebaiknya untuk mengamalkannya.

Wan Syahida Kahar

SID 1143254

012-6753078

Pengedar Shaklee Seluruh Malaysia

Disclaimer: This website is not intended to replace professional consultation, diagnosis, or treatment by a licensed physician. If you require any medical related advice, contact your physician promptly. Information at www.syahidashukri.com is exclusively of a general reference nature. Do not disregard medical advice or delay treatment as a result of accessing information at this site.

Penafian: Laman web ini tidak bertujuan untuk menggantikan nasihat profesional, diagnosis, atau rawatan oleh pakar perubatan berlesen. Jika anda memerlukan sebarang nasihat berkaitan perubatan, hubungi doktor anda dengan segera. Maklumat di www.syahidashukri.com adalah semata-mata bersifat rujukan umum. Jangan mengabaikan nasihat perubatan atau kelewatan rawatan akibat daripada mengakses maklumat di laman web ini.

4 thoughts on “Fakta Vivix (Part 1) – Vivix dan Sejarah Sains Vivix

    1. syahida Post author

      Dua-dua core product tu… Terbaik 🙂

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.