Everybody Can Change

By | 19/02/2017

Saya bila step into dunia bisnes, baru saya tahu mencabarnya rasa.

Saya takde background in business.

Saya seorang yang pemalu.

Saya tak pandai bercakap.

Siapa yang kenal saya, mesti tahu camne saya orangnya dulu-dulu…

Very low profile, very very low self-esteem.

Very low in confidence.

Veryyyy soft spoken.

Ramai la tu yang angguk-angguk kan!!
(Dalam hati, ooo ngate aku dulu yee)

Takpeee.

Nak citer. Saya pernah buat kerja volunteer tau. Kerja tu kena buat phone calls. Saya kena call dan promote charity dinner yang diadakan syarikat with its sponsors. Seats banyak lagi kosong. So kena cari orang, ajak orang.

When I was doing my work and the CEO was around, dia cakap “Boleh ke dia ni buat kerja? Cakap slow slow macam ni susah nak ajak orang”.

She was talking bout me. I know cause dia tunjuk saya masa cakap kat orang lain.

Ko rasa??

Yes itu lah saya dulu. I can admit. Itu hanya satu sebagai contoh.

But it was then.

Now saya dah start berubah. Bila dah habis degree, bila dah kerja, bila dah buat macam-macam kerja, jumpa macam-macam orang.

For few years, experience bertambah banyak.

Now dah masuk usia 30s lagi lah dah rasa lebih confident.

Terjun masuk bisnes??

Masa terjun masuk bisnes Shaklee, saya dikelilingi ramai orang yang confident level tinggi.

Mudah nak terjangkit sama!

Terus saya berubah & buang takut tu jauh-jauh.

I was thinking, what am I afraid of?

Takut orang mengata? Takut kena judge? Takut orang lari?

Saya kena marah dengan mentor tau kalau sebut takut takut takut takut. Haha.

Yes dalam bisnes, penting untuk ade mentor yang boleh ajar serba serbi. Saya belajar banyak benda bila join Shaklee.

Antara kejayaan besar selepas saya sertai dunia bisnes Shaklee ini adalah saya berjaya tukar mindset dan berubah…

Senang ke nak berubah?

Tak. Bukan senang. Tapi ia boleh dilakukan.

Hanya yang penting kena kuat hati, setttt minda n tukar ke positif.

Ia adalah proses dan memakan masa.

Sekarang pun saya masih belajar ?

All you need in the process is someone to cheer you on. Yang boleh percaya, percaya yang anda boleh. Yang boleh bagi semangat untuk anda teruskan.

Bukan orang yang suka pandang rendah n perli-perli. Orang macam ni anda buang je dalam hidup. Buang daripada fikiran. Sebab dia tak bagi value.

All that is important is you. Focus on you.

Focus apa yang ada di hadapan anda untuk anda kejar. Untuk anda capai.

Terus yang kacau-kacau kat tepi tu ditinggalkan je. Anda teruskan ke depan dan capai cita-cita anda.

Sebab tu, semua orang boleh berubah. Semua orang boleh berjaya.

Hanya perlu sedikit langkah berani masa nak mula. Nak start enjin.

Kemudian bila enjin dah start, anda akan terus drive laju!

So my friends kalau anda ada rasa takut…

Yakin lah anda boleh. Kenang balik apa yang lebih penting!

Nanti, apa yang anda takutkan tu akan terus jadi kecil & tak penting langsung untuk difikirkan.

So… Teruskan mengejar impian anda. Because everyone can change!

Saya doakan anda berjaya mencapai segala apa yang anda impikan.

Salam Sayang,

Wan Syahida Kahar

Founder of Young Successful Team

Shaklee Business Leader

One thought on “Everybody Can Change

  1. Pingback: Pentingnya Minda Positif dan Yakin Kita Boleh Berjaya

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.