Elak Perut Buncit dan Kolestrol Tinggi Pada Musim Hari Raya

By | 21/06/2017
Atasi perut bunci dan kolestrol tinggi pada musim raya

Atasi perut buncit dan kolestrol tinggi pada musim raya

Hai Assalamualaikum! Lagi seminggu kan nak Raya? Macamana persediaan Raya? Mesti dah kena pikir dari sekarang kan terutamanya juadah dan menu raya dan kelengkapan rumah sebab nak terima kehadiran tetamu. Dalam fikiran kita pun mesti dah terbayang-bayang juadah famous time raya. Biasalah selalu time Raya, of course la main activity dia is makan, makan, and makan, kan!

Saya punnnn. Mana boleh menahan daripada melantak masa raya ni betul tak? Time ni la nak enjoy macam-macam juadah raya. Paling saya nak makan, rendang ayam dan rendang daging, dimakan dengan nasik impit serta serunding daging. Yang paling wajib tentulah kuah kacang dengan nasi impit. Ditambah dengan sate. Lagi best bila ada roti jala dengan daging masak kari. Kalau beraya kat berlainan negeri pulak, dapat lah merasa macam-macam jenis rendang. Eh tengah puasa ni. Terliur pulak!! Kalau cakap pasal menu raya ni memang panjang lagi patutnya.

Tapiiii!!!

Makanan pun kebanyakannya for sure la berlemak, bersantan, tinggi garam, dan minuman pun for sure la manis-manis ?. Takkan la kita nak hidang air suam atau air kosong je kan? Dah tentu la paling simple pun air sirap, then air oren, kemudian air teh O. Semuanya bergula dan manis. Kalau 5 buah rumah kita terjah? Heheh. Sila la bayang macam mana la rakyat Malaysia boleh jadi juara penyakit obesiti dan Diabetes.

Tapi of course la telan jugak, kan! Siapa nak tolak ? ? Lagi pulak tuan rumah dah hidang, makan je la kan. Rugi kalau tak makan.

Saya sendiri pun sangat-sangat la tak terkecuali. Apa yang nampak sedap di mata, teringin di hati, sedap di tekak, semua nak. Kalau boleh, siap nak tambah-tambah lagi. Hehehe. Lain lah kalau saya ni vegetarian. Masalahnya tidak la saya vegetarian. Orang melayu biasa yang makan makanan Melayu biasa je jugak.

Pastu bila dah malam, mula la belek perut sendiri ?

Alamak, buncit tampak makin ketara!

Ada yang selalu gelabah macam ni jugak? ?

Perut dah kenyang, melantak tak ingat dunia, perut pun for sure la membuncit. Dah lepas kejadian mula la rasa tak best dengan perut sendiri.

Atasi Perut Buncit Pada Musim Raya dengan Pencuci Usus dan Agen Detoks Herblax

Elak Buncit dan Kolestrol Tinggi Pada Musim Raya

Elak Buncit dan Kolestrol Tinggi Pada Musim Raya

Jadi sebab tu la saya kalau time raya je, wajib prepare supplement Herblax ni. Herblax ni sejenis herba daripada tumbuh-tumbuhan yang terdiri daripada 9 herba semulajadi:

  • Alfalfa leaves
  • Senna leaves
  • Anise seed
  • Blue malva Flower
  • Buckhorn bark
  • Licorice root
  • Rhubarb root
  • Fennel seed
  • Culver’s root

Tujuan dia untuk detoks perut dan usus kita secara lembut dan selamat daripada segala toksin, lemak dan lendir yang melekat di dinding usus dan dikeluarkan melalui pembuangan air besar.

Esoknya clear balik perut dan kempis la balik ?

Bleh sambung makan semula. Yeayyy!! Selamattt.

Selain mendetoks, ia juga membantu usus kita lebih aktif untuk gerakan peristalsis. Peristalsis ni adalah pergerakan kembang kuncup otot secara beritma untuk menolak makanan sepanjang salur pencernaan. Gerakan peristalsis yang baik akan membantu proses perkumuhan kita berjalan dengan lebih lancar. Bagus kan? Kalau tak lancar, sembelit la namanya.

Kita pun akan terasa ringan perut sebab bersih dan clear daripada kotoran. Bila perut dan usus bersih, mudah la usus kita nak terima nutrien daripada makanan dan kita pun boleh elakkan simptom-simptom toksin berkumpul dalam badan kita. Contohnya macam mudah lesu, sakit kepala, peluh berbau, kulit berjerawat m, badan lemau dan lain-lain petanda.

Kawal Ketinggian Kolestrol Pada Musim Raya dengan Minyak Ikan OmegaGuard

Lagi satu saya akan prepare OmegaGuard ni untuk kawal kolestrol saya.

Sebenarnya saya ada experience kolestrol saya tinggi tau. Saya kerap check. Boleh kata yearly lah buat blood test.

Eh uolls jangan ingat orang kurus kolestrol dia tak yah dijaga tau. Saya ni memang underweight tapi not so healthy pun!!

Dan kalau saya buat blood test, first thing saya akan check, my cholestrol!!

Walaupun belum capai 5.2 (paras kolestrol tinggi), tapi saya nampak trending kolestrol saya makin meningkat tiap-tiap tahun ?. Paling tinggi saya capai, 5.1. Tinggi kan? Masa tu baru datang turning point dan kesedaran saya.

Jadi saya try konsisten dengan OmegaGuard ni. After few months (tak sampai betul-betul setahun), saya buat balik blood test, syukur la kolestrol dah turun ke 4.6. Saya ada ceritakan pengalaman saya tentang ni dalam entry yang lalu. 

Sebab tu, Omega Guard Shaklee yang kaya dengan Omega-3 ni sangat berkesan tau untuk turunkan kolesterol yang dah lama ada ataupun yang dah lama bertapa dalam badan kita. Macam kes saya tu la.

Nak tau macam mana? Sebenarnya Asid Lemak Omega-3 yang terkandung dalam Omega Guard Shaklee ini lah yang jadi ‘hero’ dalam usaha nak turunkan tahap kolesterol. Biasanya mereka yang mengalami kolesterol tinggi ni seringkali dikaitkan dengan risiko serangan jantung!

Dengan mengamalkan Omega-3 secara konsisten di dalam diet harian kita, ia dapat mengurangkan risiko kematian mengejut secara signifikan kerana Omega-3 dapat mencegah daripada penggumpalan darah. Ini kerana ketinggian kolestrol dengan penggumpalan darah dan pengumpulan plak di dalam saluran darah ni berkait rapat. Betapa pentingnya Omega-3 ni!

Jadi yang bagusnya Omega-3 ni adalah ia dapat menurunkan kadar triglyceride dan kolesterol jahat (LDL). Ia juga dapat meningkatkan meningkatkan kolesterol baik (HDL), seterusnya menurunkan tekanan darah. Kadar triglyceride dalam darah merupakan indikator terbaik bagi mengenalpasti kesihatan jantung kita. Tu yang kena selalu buat blood test tu okay.

Penutup

So for this Raya, saya mesti standby dengan Herblax dan Omega saya. Tak nak la kolestrol naik balik. Kita kasi bakar itu kolestrol jahat. Sebab saya still nak enjoy food. Dan tak nak jugak perut membuncit dan berat badan naik!!

Kalau tak pelihara dari sekarang, masa tua gak yang susah nanti. Betul tak?

Dan kalau kita rasa susah nak kawal gaya makan kita, kita try la kawal dengan cara ni. Amalkan Omega ni setiap hari ?. Herblax pula sekali sekala.

So that makan pun kita boleh enjoy, kolestrol pun tetap boleh dijaga.

Perut pun terjaga!! Daripada apa? Daripada buncit la ?

Hehehe.

Nak try set ni leh bgtau saya tau. Ada cara makan spesifik dia.

Jaminan kami

Shaklee merupakan suplemen semulajadi dan memegang piagam:

Selamat
Semulajadi
Berkesan

Piagam ini telah diikrarkan semenjak lebih 50 tahun lalu, dan kini masih teguh berpegang padanya.

Shaklee Difference: Always Safe, Always Works, Always Green.

Mengapa saya?

Saya merupakan pengedar Shaklee yang jujur dan amanah, serta lebih mementingkan kesihatan anda. Hubungi saya agar saya boleh bantu anda dan keluarga anda agar lebih sihat. Saya juga akan menyediakan jadual pengambilan vitamin dan konsultasi percuma berkaitan produk Shaklee yang sesuai untuk anda.

Penghantaran

Anda boleh memilih untuk COD. COD boleh diadakan di sekitar Petaling Jaya, Kg. Pasir, Taman Dato Harun, Taman Sri Manja, Jalan Klang Lama, Setapak dan Bandar Baru Bangi. Pos juga boleh diatur ke seluruh negara menggunakan khidmat Poslaju, GDex ataupun Citylink.

Pembayaran

Pembayaran boleh dibuat menggunakan akaun Maybank atau CIMB.

 

*These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration.

These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Saya Nak Beli Herblax dan OmegaGuard !!

Boleh hubungi nombor di bawah untuk kami bantu anda.

Ingin dapatkan suplimen untuk anda dan keluarga dengan harga istimewa?

Ingin mendapatkan tips ekslusif yang percuma?

Ingin menjana side income 2-5 angka setiap bulan hanya dari rumah?

Boleh hubungi,

Wan Syahida

012-6753078

Rakan Konsultasi Shaklee Anda

www.syahidashukri.com

2 thoughts on “Elak Perut Buncit dan Kolestrol Tinggi Pada Musim Hari Raya

  1. Anuar

    Produk ini dipromosikan tepat pada masanya…. Tahniah dan terbaik… 😉

    Reply
    1. syahida Post author

      Ya nak bantu mereka yang ada masalah sepertinya 🙂

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.