Category Archives: Family Life

Pengalaman Travelog Ke Luar Negara Untuk Diabadikan

Hai Assalamualaikum. Siapa sini suka Travelling atau melancong? Dah tentu semua orang pun angkat tangan, kan? Mana ada orang yang tak suka melancong. Oh jap jap. Saya rasa ada. Orang yang jenis tak suka membazir duit dan menganggap melancong itu hanya membazirkan duit, mungkin iya tak sukakan melancong. Tapi saya yakin, kebanyakan orang pun sebenarnya sukakan melancong kan?… Read More »

Alam Ria Pasti dan Sambutan Hari Lahir

Assalamualaikum semua pembaca saya yang budiman. Terima kasih sebab mengambil sedikit masa mengklik dan menziarah blog saya ni ye. Salam perkenalan daripada saya kepada semua :-). Hari ni saya tak ada artikel berat-berat nak share. Hanya nak ceritakan sedikit bingkisan pengalaman dan mencoret kenangan mengenai Hari Lahir saya hari ni dan Pertandingan Alam Ria Pasti sekolah anak saya.… Read More »

Jemputan Raya Sepanjang Hari Dari Pagi ke Malam

Hai Assalamualaikum! Hari ni dah Sabtu. Biasalah kalau dah dalam bulan Syawal, hujung minggu sentiasa dipenuhi dengan jemputan raya. Ada tak yang takde jemputan? Saya memang sentiasa dipenuhi jemputan raya. Setiap hujung minggu, pasti ada jemputan raya. Jemputan Raya pada waktu pagi Untuk hari ni, pagi-pagi lagi dalam pukul 9.30pm, saya, suami dan anak-anak dah keluar menghadiri jamuan… Read More »

Sambutan Hari Raya Aidilfitri 2017

Hai Assalamualaikum! Apa khabar semua? Camne raya, ok tak?Sementara baru 8 Syawal ni, saya nak ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri dan Maaf Zahir dan Batin. Saya harap semua orang sempat berhari raya bersama keluarga dan mak ayah memasing di kampung. Walau jauh mana kampung mak ayah kita, walau seusang mana pun kampung kita, mesti nak balik jugak kan?… Read More »

Resepi Homemade Nugget Ayam Paling Sihat dan Mudah!

Resepi Membuat Homemade Nugget Ayam Assalamualaikum semua :). Suka beli Nugget Ayam tak? Biasanya anak-anak kita yang suka kan? Saya pun masa dulu-dulu biasa jugak beli nugget nugget ni. Bekal anak ke sekolah pun nugget. Antara sebab kenapa nugget ni menjadi pilihan adalah kerana ia amat mudah, ringkas dan senang disediakan. Walaupun ia bagus dari segi sumber protein iaitu daripada… Read More »

Pengalaman Saya Menguatkan Sistem Imun Anak Untuk Elak Selsema Batuk Berlarutan

Perihal Menguatkan Sistem Imun Anak. First day of school Isnin yang lepas, saya perasan anak saya Ameerah tetiba selsema dan sedikit batuk lepas balik dari sekolah. Sebelum gi sekolah takde pun. ? Ameerah ni jarang jatuh sakit. Apatah lagi demam. So saya terkenang balik apa yang dia makan the days before. Maybe sebab dia ada minum ABC masa… Read More »

Umrah Yang Mengusik Jiwa, Merendahkan Hati

Alhamdulillah, Disember yang lepas saya telah menunaikan ibadah umrah bersama suami dan anak-anak. Itu lah pengalaman pertama kali saya. Syukur Allah permudahkan dan izinkan untuk saya pergi. Saya sangat berniat nak pergi. Berusaha saya kumpulkan wang. Walaupun saya hanyalah seorang surirumah, Allah telah permudahkan untuk saya. Hasil kegigihan dan rezeki yang Allah kurniakan, dapatlah saya tunaikan hasrat di… Read More »

Sibuknya Jadi Surirumah Bekerja!

Ada yang di sini bergelar surirumah bekerja? Mesti ada banyak dugaan kan terutamanya masa awal-awal resign dari kerja makan gaji. Maklumlah tak biasa. Macam saya, saya pun ada cabaran dan dugaan yang biasa mak-mak hadapi. Contohnya dugaannya bila menjaga anak kecik. Pernah 1 hari, anak saya Ameer seawal Subuh lagi dah bangun menangis merengek. Mujur saya sempat dah… Read More »