Category Archives: Family Life

Resepi Homemade Nugget Ayam Paling Sihat dan Mudah!

Resepi Membuat Homemade Nugget Ayam Assalamualaikum semua :). Suka beli Nugget Ayam tak? Biasanya anak-anak kita yang suka kan? Saya pun masa dulu-dulu biasa jugak beli nugget nugget ni. Bekal anak ke sekolah pun nugget. Antara sebab kenapa nugget ni menjadi pilihan adalah kerana ia amat mudah, ringkas dan senang disediakan. Walaupun ia bagus dari segi sumber protein iaitu daripada… Read More »

Pengalaman Saya Menguatkan Sistem Imun Anak Untuk Elak Selsema Batuk Berlarutan

Perihal Menguatkan Sistem Imun Anak. First day of school Isnin yang lepas, saya perasan anak saya Ameerah tetiba selsema dan sedikit batuk lepas balik dari sekolah. Sebelum gi sekolah takde pun. 🤔 Ameerah ni jarang jatuh sakit. Apatah lagi demam. So saya terkenang balik apa yang dia makan the days before. Maybe sebab dia ada minum ABC masa… Read More »

Umrah Yang Mengusik Jiwa, Merendahkan Hati

Alhamdulillah, Disember yang lepas saya telah menunaikan ibadah umrah bersama suami dan anak-anak. Itu lah pengalaman pertama kali saya. Syukur Allah permudahkan dan izinkan untuk saya pergi. Saya sangat berniat nak pergi. Berusaha saya kumpulkan wang. Walaupun saya hanyalah seorang surirumah, Allah telah permudahkan untuk saya. Hasil kegigihan dan rezeki yang Allah kurniakan, dapatlah saya tunaikan hasrat di… Read More »

Sibuknya Jadi Surirumah Bekerja!

Ada yang di sini bergelar surirumah bekerja? Mesti ada banyak dugaan kan terutamanya masa awal-awal resign dari kerja makan gaji. Maklumlah tak biasa. Macam saya, saya pun ada cabaran dan dugaan yang biasa mak-mak hadapi. Contohnya dugaannya bila menjaga anak kecik. Pernah 1 hari, anak saya Ameer seawal Subuh lagi dah bangun menangis merengek. Mujur saya sempat dah… Read More »