Big Why Saya Buat Bisnes Shaklee

By | 05/11/2019

Entry kali ni saya nak share big why saya buat bisnes Shaklee. Sedar tak sedar dah 5 tahun saya aktif buat bisnes Shaklee ni. Maybe ade yang tertanya what’s so great about this business? What’s in it that’s so special? Yang buat saya kekal setia tak tukar-tukar? Ape dah takde bisnes lain ke nak try??

There’s a big why. Apa saja kita buat, mesti ada WHY. Truth to be told. Pekerjaan ini tak pernah lagi membosankan saya.

Pernah masa keje makan gaji dulu, saya pernah capai tahap bosan. Sebab saya tak merasai peningkatan yang saya nak. Saya terasa keje saya setiap hari setakat tu je. What am I ‘building for my future’?? Boleh maju ke kalau saya keje ni je sampai 20-30 tahun akan datang?? Ini ke kehidupan yang saya nak jalani? Boleh ke daripada gaji RM3k per month ni, jadi RM7k atau RM8k lagi 5 tahun??

  • Dengan sibuknya & spend lebih masa di pejabat
  • Dengan stress traffic jam. Habis duit gaji untuk bayar minyak kete. Habiskan minyak kete untuk gi keje dapat gaji. Entah kat mana untungnya? With a small income (plus takde harapan nak naik), I’m leading a dull life. So I thought.
  • Dengan perbelanjaan tol yang mencekik darah. Kalau saya masih keje makan gaji hari ni, tol saya dah jadi RM10 per day tau. Berbaloi ke? RM300 per month for nothing. It’s crazy. Tol saja. Belum minyak.
  • Dengan anak-anak terabai dan bebankan orang lain utk jaga.

Then it hit me. Saya kena buat sesuatu untuk masa depan yang lebih cerah.

Keluarlah daripada zon selesa jika mahu berjaya

If I don’t change now, I will be stuck here forever. Usia dah 30 dan masa dah tak lama. Kalau lagi 10 tahun baru nak berubah dan try something new, masa tu dah terlambat.

Bertahun-tahun.. saya cari apa la yang boleh saya buat untuk dapat selesaikan masalah ni semua skali?? Something yang boleh saya ‘bina’ untuk masa depan?

Atas qada’ dan qadar Allah jugak lah, saya akhirnya resign & saya menemui dan berkecimpung dalam bisnes Shaklee ni.

jangan menyesal.
Kita akan menyesal pada kemudian hari kalau kita tak mulakannya hari ni.

Apa yang saya paling nampak dalam bisnes ni, yang untungnya ni tau, just to give u an idea.

Dan ini jugaklah senarai Big Why saya:

  • Modal permulaan dia sangat la rendah. Saya start dulu RM75 je. Nilai ni dah layak untuk saya start a business with Shaklee.
  • Saya dah banyak experience jadi dropshipper. Those business pun kalau nak jadi agent kena bayor RM100 (it varies depend on which product/company/founder). Then kalau nak untung lebih, kena upgrade jadi pemborong. So modal pun kena lebih (and so untung retail pun jadi lebih). Masalahnya tak boleh nak prepare modal besar2. So Shaklee is easy enough.
  • Bisnes ni pun tak perlu buat personal loan RM berpuluh2 ribu dan akhirnya bayar monthly installment. I won’t throw myself into that.
  • Dengan Shaklee, hanya serendah RM75. Malah sebenarnya boleh bermodalkan RM0 je kalau anda tahu caranya. Risk-free? Definitely!!
  • Kita start start bisnes je, terus kita sedang membina organisasi. Ibarat kita daftar jadi agen sesuatu produk then terus kita kumpul agen kita sendiri macam kita akan jadi leader kepada team kita.
  • If u’re a business person, u mesti fikir u takkan nak menjual setiap hari untuk selama-lamanya, kan? Tentu la kita akan start cari agent. Kita fikir untuk naik jadi stokist. Atau kita fikir untuk naik jadi bos. Supaya profit tu dapat naik lagi laju. In Shaklee, you will be doing that. U will invest on people.
  • Setiap pelanggan yang kita jaga, ibarat kita sedang bina suatu investment untuk masa depan kita & passive income kita.
  • sounds familiar macam sistem agent, sistem insurans, sistem cawangan premis, sistem francais.
  • If you build a person, you are building another ‘clone’ of you.
  • Suatu hari, organisasi ini akan menjadi bisnes yang boleh bergerak auto-mode.
  • Shaklee has a motto called ‘Built To Last’. Meaning, we are building something that will last.
  • No more kerja makan gaji yang hari-hari buat kerja berulang, yang tidak berikan passive income one day.
  • No more kerja yang fixed 9am to 5pm. Tapi kerja yang flexible dan mudah untuk ibu-ibu yang mahu kehidupan yang balanced antara kerjaya dan keluarga.
  • Dalam Shaklee, saya juga bukan je tambahkan income, tapi saya tengah blaja setiap hari, camne nak prevent diseases. Nutrition knowledge for everyday benefits? Ya Allah such an abundance. Sentiasa blaja camne nak jadi lebih sihat & lebih cantik.
  • I am still learning new things, sama macam masa makan gaji yang kita selalu kena attend training, team building atau short course etc. So kita sentiasa lebih maju. Dalam Shaklee, kita selalu ada online & offline trainings, talks, sharing, Health & Wellness Talks daripada Nutritionist, Doctors & Scientists. Tapi dalam Shaklee, ia bisnes dan ada cabarannya yang tersendiri. Sebab cabaran perniagaan itu bukannya sebuah katil berbunga-bunga ros. Heheh.
  • So even saya hanya surirumah, saya surirumah yang constantly belajar & developing myself and my skills. Some say boring jadi surirumah. Saya berani katakan, it’s totally the opposite kalau kita sibukkan diri kita dengan aktiviti dan tujuan hidup yang jelas. Also the opposite kalau kita surirumah yang berpendapatan.
  • Hasil bergiat aktif dengan Shaklee juga, daripada surirumah yang zero personal income, menjadi 4 figures income.
  • I still am a housewife. Spending 24 hours a day with my children and at home. Never left them with someone else (except for school). Jadi supir. And I can go holiday without applying annual leaves. But monthly, I have a 4 figure income deposited into my bank account. Alhamdulillah untuk rezeki setiap bulan yang berkadaran dengan usaha.
  • Kalau dulu saya tak boleh nak hulurkan duit pun kat parents sebab saya tak kerja lagi, sekarang saya dah boleh. My parents terkejut sebab saya ada income. I don’t rely on my husband. These are my income for my parents.
  • One more thing yang buat saya paling teruja skali, bisnes Shaklee ini dipercayai bank untuk saya apply home loan. Doakan saya dapat cantikkan lagi akaun bank saya yer. Still working on it. Alhamdulillah setakat ni dah cuba sekali untuk home loan. Join name antara saya dengan suami dalam pembelian rumah. Dan ia lulus. Alhamdulillah.
  • Kalau saya keep on jadi dropshipper produk, ada tak agaknya income ribuan ini dalam bentuk ‘pay slip’ untuk melayakkan saya beli rumah? Ada tak Borang EA? Jawapannya tak ada guys. Tapi Shaklee ada provide semua ni. This is really one special thing about businesses like Shaklee. Also a Big Why.
  • And one more. Produk Shaklee sememangnya luar biasa berkualiti dan berkesan. Biasanya la kan.. orang yang tak rasa apa-apa dengannya adalah yang tak pernah rasa mana-mana produk dia. So far ia dah banyak menambahkan kualiti kesihatan saya & keluarga especially anak2. And continue membantu ramai customers saya juga Alhamdulillah. Mesti ada sesuatu ngan jenama ni kalau produk pertama dia pun dah berusia 100 tahun lebih?! There’s something unique about it that everyone must try!!! Kalau tak pernah try, jangan lah gebang cakap buruk pasal Shaklee okay.
  • And last but not least, apakah Big Why saya lagi dalam Shaklee ni? Setiap kali saya membantu seseorang merasa lebih sihat dengan nutrisi Shaklee ni, saya dapat satu pahala. Kalau dia pula bantu orang lain & kenalan dia pula, dia pun dapat pahala. Saya pun bleh dapat ‘komisyen’ pahala dia jugak. Meriah keje ni ngan pahala.
  • The more I reach, the more I get.
  • Yang paling selamat, kita tak mudaratkan kesihatan orang dengan produk yang takde jaminan selamat & semulajadi atau yang takde kajian klinikal. So kita tak aniaya orang.
  • Seriusly dalam Shaklee, kita terpaksa tolong orang lain.
  • Bukan saja untuk improve kesihatan & kecergasan diorang, malah untuk bantu diorang tambahkan pendapatan melalui Shaklee. It is one whole package.

Dalam Shaklee, kita sebenarnya satu keluarga. Kita akan bergerak dalam satu gerabak keretapi yang sama. Kita gerak ke depan sama-sama. Takde yang akan terbiar terkapai-kapai. Dan kita pun takkan boleh berjaya sorang-sorang. Kita mesti kena bawak orang lain untuk berjaya bersama.

Saya sendiri rasa best dapat duduk dalam team mate & punyai mentor-mentor yang sangat supportive, sangat menginspirasikan satu sama lain, tak lokek ilmu, suka tolong menolong and saling mendoakan. Suka tolong tarik telinga skali jugak haha. Saya ada mentors yang dah terbukti berjaya & mentors yang sangat komited. So saya selalu rasa dibantu.

Korang pun boleh kalau nak join. Kita bleh usaha sama-sama untuk kaya di dunia & kaya juga di akhirat.

Baca juga : Peluang Bisnes Shaklee – 3C Yang Sangat Awesome!

Big why saya buat bisnes Shaklee
Kita belum terlambat untuk menanam impian kita sendiri.

Adakah anda ada BIG WHY anda sendiri? Jika belum ada, carilah satu paling kurang. Supaya ia boleh menjadi penyuntik semangat buat anda especially bila anda rasa down.

Kalau nak join sama, ke nak tau camne ke, leh la hubungi saya bila-bila. Ni nombor saya ok 012-6753078. Atau kalau malas, klik wassap www.wasap.my/60126753078

Wan Syahida Kahar
FB : Wan Syahida Kahar
IG : @shye_wsyahida
Insan yang biasa, tapi ingin menjadi insan yang bermanfaat, berjaya & luarbiasa.

InsyaAllah. Amiin….

18 thoughts on “Big Why Saya Buat Bisnes Shaklee

  1. Nhazla

    Semoga barangan yang dijual tidak memudaratkan pengguna. Semoga juga apa yang diniatkan adalah kerana Allah taala.

    Reply
    1. syahida Post author

      Shaklee ada bukti kajian klinikal yang semua produknya tak memudaratkan dan telah diuji selamat dan berkesan. Sebab tu saya pilih jenama ini. Tak menganiaya orang dengan produk bukan-bukan dan mungkin memberikan kesan sampingan pada kemudian hari.

      Reply
      1. syahida Post author

        Ya 5 tahun tu lama. Tapi lebih baik daripada derita 30 tahun kat company tanpa kebebasan.

        Reply
    1. syahida Post author

      Alhamdulillah dan terima kasih Fas 🙂

      Reply
    1. syahida Post author

      Semangat cam akak yang kita mau 😀

      Reply
  2. Lala Kerry

    My friend pun dah buat bussiness Shaklee dan berjaya. Memang struggle at the beginning, tapi the outcomes memang sangat baik. Tapi betul like akak kata, smua ni mesti dari diri sendiri, kalau nak berjaya, mesti nak banyak usaha. Good luck with everything<3

    Reply
    1. syahida Post author

      Ya betul tu 🙂 Terima kasih di atas komennya 🙂

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.