Beza Antara Sintetik, Organik dan Semulajadi yang Ramai Orang Keliru

By | 27/03/2017

Sintetik, organik dan semulajadi.

Vitamin sintetik, vitamin organik, vitamin semulajadi

Perbezaan antara sintetik, organik dengan natural

Ada tak yang masih keliru tentang beza antara sintetik, organik dan semulajadi ? Saya dapat respon kat Facebook saya, ramai yang berminat nak tahu. Jadi saya turut ingin kongsikan tentangnya di sini untuk kefahaman orang ramai.

Perbezaan antara sintetik, organik dan semulajadi, analoginya macam ni la:

SintetikIbarat buah plastik. Yang buat hiasan atas meja tu.

Jadi dia hanya bahan tiruan yang cuba untuk menyerupai benda sebenar. Tapi sebenarnya dia bukanlah buah yang sebenar. Dari jauh je nampak macam real. Tapi bila dekat, dah pegang, Tipah Tertipu kan.

Camtu gak la kalau vitamin sintetik. Nutriennya terhasil dalam persekitaran makmal. Vitamin jenis ni adalah yang termurah dan turut mempunyai komponen chemical. Ia adalah vitamin buatan yang ingin menyerupai vitamin semulajadi yang sebenar.

Paling biasa dijual di farmasi. Dan paling common orang beli kerana ia paling murah.

Memang biasa terjadi apabila orang yang beli vitamin sintetik ni di farmasi akan complain, makan vitamin ni tak jadi apa-apa pun. Tak rasa kesan apa-apa pun. Kita je ingat ia bagus. Tapi sebenarnya effect nya tak begitu ketara.

Sampai doktor pun komen supplemen semuanya tak penting, tak perlu, membuang duit je & ada gak yang melarang. ?

It’s ok! Memang pun, sebab dah sintetik. Of course akan ada kesan sampingannya dan juga ketidakberkesanannya. Disebabkan tu, ramai doktor yang anti-supplements. Kami faham tuan doc ?

OrganikIbarat air jus dalam pack atau kotak. Natural sourced tapi dah diproses untuk kegunaan kita.

Organik ni adalah bahan semulajadi yang tidak menggunakan sebarang bahan sintetik moden dalam proses tanaman atau pembesarannya seperti racun perosak sintetik dan baja kimia.

Kiranya masa proses dia tumbuh tu, semuanya tanpa chemical. Semua bebas bahan perosak atau baja kimia. Ha best dah bunyinya. Rasa selamat dah nak makan atau nak pakai produk organik kan? Of course la organik pilihan ramai.

Tapi tunggu dulu…

Bahan yang sumber dia organik ni, nutriennya dipencilkan dari satu sumber semulajadi, sama ada dengan menggunakan haba, tekanan yang tinggi atau pelarut kimia yang kuat. Jadi ia tetap diproses dan taklah natural mana.

Sebenarnya organik ni memang asalnya daripada alam semulajadi, tapi sebab proses yang dilaluinya, hasil selepas tu dia bukan lagi betul-betul semulajadi.

Pay attention to the keyword:

Hanya dalam proses tanaman dan pembesarannya sahaja terselamat daripada bahan racun untuk mendapat status ‘certified organic’.

Tapi… Segala toksik yang datang naturally daripada tanah, udara atau ribut dan air hujan tanpa pengetahuan kita, tak diambil kira untuk menentukan dia ‘certified organic’.

Boleh faham ok?

If the process to grow it is clear from chemicals, it is organic. But then dia still perlu diproses macam saya cerita tadi. Processed dalam makmal and add on more things even pengawet or etc. So dia bukan lagi boleh dipanggil semulajadi.

Selain itu juga, bahan organik ni masih terdedah dan boleh terserap toksik kepadanya melainkan dia rajin buat skali ujian keselamatan, ujian kebersihan, ujian ketulenan dan lain-lain ujian yang patut dia concern dalam penghasilan produk dia.

Natural atau SemulajadiIbarat buah-buahan yang kita blend dan terus minum. Ia masih diproses tapi dengan cara yang paling minima untuk mengekalkan keasliannya. Tiada tambahan bahan kimia kan?  

Kepekatan nutrien dia pun dalam keseimbangan yang menghampiri kepada keadaan ia ditemui secara semulajadi.

Tapi untuk produk-produk semulajadi seperti vitamin semulajadi, kos untuk menghasilkannya adalah jauh lebih tinggi.

Pelaburan pun kena tinggi untuk nak cari sumber semulajadi yang berkualiti. Sebab tu ia bukan pilihan kebanyakan manufacturer.

Mahal-mahal ni buat apa kan.. Dah la kos tinggi, proses dia pun pakai banyak duit. Pastu untung pun tak banyak.

In other words, natural ni effort dia lebih besar lagi daripada organik.. Lagi hebat daripada organik.

Tapi malangnya, orang pandang sepi je ngan natural-natural ni.

Most probably sebab takde perisa, takde MSG, takde chemicals, takde pewarna (not attractive), takde pewangi, takde juga pengawet yang buat dia tahan lebih lama di luar. Company biasa akan tambah semua-semua ni untuk tahan lama & laku produk. Tapi company natural kena usaha untuk maintain keaslian semulajadi tu tanpa tambahan semua ni. Dia kena usaha sampai la produknya bertahan sampai kita boleh consume.

Ia juga boleh cepat rosak sebab perlu maintain fresh n clean je (leceh). Kalau sabun, tak banyak buih. And whatever reason lagi la yang industri buit duit tak suka ?. Leceh & payah la sangat…

Tambahan lagi memang sebab dia lagi mahal. Customer tak pilih la memahal ni. Bab kualiti letak tepi. Yang penting harga mesti mau murah. So bila kos pembuatan murah, produk laku, orang pilih, baru la bisnes manyak untung maaa..

Ekekeke…

So Shaklee tergolong dalam yang mana?

Shaklee duduk kat kategori yang paling banyak effort tu la of course ??

Sebab tu la, Shaklee is the NO. 1 NATURAL NUTRITION COMPANY in the US.

Number 1 tau. Most supplement companies tak nak pilih natural ni. Paling hebat pun takat organik je lah. Lagi common yang sintetik tu.

So sebab tu, Shaklee is a premium product. Kualiti dia tak buat main. Kalau dia kata natural tu, bermakna dia kategori paling berkualiti la tu. They are obsessed with quality that no other company can imititate. Serius cakap.

Bukan sekadar organik, malah ia sememangnya 100% semulajadi, dan ditambah lagi dengan ujian keselamatan dan keberkesanan, kemudian disusuli dengan ujian klinikal plak (test on humans – not on animals!). To prove its products work.

So, friends if you have tried Shaklee, saya just nak ucap Tahniah sebab anda betul-betul dah buat pilihan paling bijak sebagai pengguna, ok? ?

Kalau belum try, you better try. Cari ilmu & kefahaman sebelum try. Bukan try ikut orang je ekk. Ni saya dah tolong explain dah. So try laaa. Hehehh

So, sekarang dah faham.. Nak cari Shaklee bleh cari saya ok. Consultation tip top kebabom saya bagi InshaaAllah ❤️☺️

Salam mesra,

Wan Syahida

012-6753078

Pengedar Shaklee Anda

6 thoughts on “Beza Antara Sintetik, Organik dan Semulajadi yang Ramai Orang Keliru

    1. syahida Post author

      Organik memang lebih bagus daripada sintetik. Tapi semulajadi lagi bagus daripada organik..

      Reply
    1. syahida Post author

      Semulajadi lebih banyak kelebihan daripada organik. 😀

      Reply
    1. syahida Post author

      Ha betui tu. Tapi ia masih diproses dengan ada tambahan bahan-bahan untuk bagi dia tahan lebih lama. Sebab tu semulajadi lebih bagus daripada organik.

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.